Press "Enter" to skip to content

Во Битола, одбележани 77 години од основањето на македонската адвокатура

Како и секога година и денес на 16 јуни, во Битола, со полагање на цвеќе пред бистите на Коле Канински и Јосиф Христовски – Ѕвончарот пред Апелациониот суд во Битола, битолските адвокати го одбележаа 16 јуни Денот на македонската адвокатура. -77 години независна македонска адвокатура. Во далечната 1945 година по предлог одлука на тогашниот министер за правосудство Д-р Павел Шатев, е формирана Скопска адвокатска комора со надлежноста на федерална Македонија. -Битола е традиционален град на адвокатурата, уште од почетокот на формирањето на адвокатската комора уште во 1945 година биле запишани адвокати од Битола, така да и до денес тој тренд продолжува Битола да биде град на правото, град на адвокатурата и да дава значаен придонес во борбата за правната држава, изјави Адвокат Иван Рутевски – претседател на Адвокатската заедница од Битола.По овој значаен повод битолските адвокати го посетија и вечното почивалиште на д-р Павел Шатев, во Светонеделските гробишта и положија цвеќе во знак на благодарност и почит кон неговото дело.Адвокатската заедница Битола е прогласена за една од најактивните заедници во нашата држава во склоп на АКРМ и активно соработува со Адвокатската комора од Крагуејвац Р.Србија, каде што непосредно пред овој настан во посета на истата беа неколку адвокати претставници од нашата адвокатска заедница.

More from ВестиMore posts in Вести »