Press "Enter" to skip to content

“Битолски книжевен круг“ ја организира 11. “Битолски книжевни паметења“

Во организација на Друштвото на писатели „Битолски книжевен круг“, со поддршка од општина Битола, денес започна 11 меѓународна манифестација „Битолски книжевни паметења“, која после едногодишна пауза, оваа манифестација, повторно на едно место собра учесници од 17 земји од светот, поети, писатели, критичари и нивните трудови.На отворањето зборуваа претседателката на “Битолскиот книжевен круг“, Елизабета Јончиќ и претседателот на Друштвото на писатели на Македонија, професор д-р Христо Петрески, како и градоначалникот на општина Битола, Тони Коњановски.Годинава, “Битолски книжевни паметења“, вклучува тридневна програма исполнета со книжевно претставување и наградување, а дополнително е збогатена и со музички колаж, ликовна изложба и промоција на културно – историското наследство на градот.Пред почетокот на манифестацијата, градоначалникот Коњановски, имаше прием на организаторите и дел од учесниците на „Битолски книжевни паметења во општина Битола, каде меѓу другото беа претставени и наградените ракописи за годишните награди „Книжевен круг“. 

More from ВестиMore posts in Вести »
More from КултураMore posts in Култура »