Press "Enter" to skip to content

Во будо центарот во Битола се одржа меѓународен семинар за реално аикидо “Пелистер 2022“ (фотогалерија)

Викендив во Битола се одржа традиционалниот меѓународен семинар за реално аикидо “Пелистер 2022“, кој иако беше закажан на отворено, поради прогнозите дека можно е невреме на Пелистер ќе се одржи во Будо центарот.На семинарот има учесници од Србија, Грција и Македонија, а дел од нив се редовни гости, а ќе има и нови учесници.-После пандемијата ова е втор семинар, за жал еднодневен, поради новите бројки на ковид-19, а се надеам дека од година ќе се вратиме на старите навики, семинарите да бидат седумдневни или десет дена. За денес хендикеп е бидејќи временските прилики не се добро и наместо на Пелистер сме тука во салата на будо центарот во Битола. Ништо нема да пречи, а ќе имаме околу 100 посетители, колку и очекувавме. Се работи базична техника бидејќи имаме млада популација и се разбира ќе се работи и напредна техника за високите појаси, ни рече Ѓуро Илиќ, организатор на семинарот, кој нагласи дека има сериозни предавачи со големо познавање.Ана Врачаревиќ е дел семинарот, а заедно со нејзини колеги од Србија одржа квалитетни предавања за сите возрасти, за семинарот и посетатата на Битола рече:-Повод за посетата во Битола е едно собирање на вљубеници од овој спорт, дружење и работа, пред стартот на сезоната која сите не очекува, да тргнеме во нови победи и после оваа пандемија сега да се собериме во поголем број и конечно да работиме. Со тоа што денес има и деца и возрасни ќе ги прилагодиме техниките за сите категории и ќе биде интересни како и секој пат кога има вакво друштво. Ќе има мајстори кои ќе го пренесат своето знаење, а тука е Зоран Стојановиќ од Лесковац како поддршка, но и други квалитетни мајстори од Македонија. Секој ќе има простор да го покажи своето знаење.Врачаревиќ која во Битола за прв пат ги донесе и своите ќерки, на Илиќ поради новите титули во овој спорт му подари брендиран црн појас со неговито име и презиме што е уште едно големо признание за битолскиот мајстор.А организаторот на сите предавачи, во знак на сеќавање на овој турнир му подари благодарница и новата значка на Аикидо федерацијата.

More from ВестиMore posts in Вести »
More from СпортMore posts in Спорт »