Press "Enter" to skip to content

Во петок, во пазар, урбани приказни со Кекело… во три сабајле на Широк Сокак

Од денес, петок, bitolanews, започнува нова рубрика, која ќе биде наменета за битолчани кои биле дел од ноќниот живот во изминатитете 40-тина години, но и помладите, да прочитаат за дел од урбаните локални битолски легенди, настани, лица, како се забавуваме, кои мајтапи ги правеле, анегдоти од тој период, запознавања, разводи…

За битолчани, кратко и јасно, секако без отривање на идентитот, за случувањата ќе пишува и ќе се присетува, кој друг ако не, Златко Кекел Самрџиев, сведок на сите случувања во изминатите 40-тина години, кој работел во најпознатите кафулина во тој период.

-Успешен петок на сите Битолчани и пошироко, започнува Кекело:

На времето порано, во 90-те години, работното време на кафичите беше до полноќ. Полицијата контролираше и неретко сопствениците кои работеа и подолго и имаа гласна музика – ги носеа со полициска кола во станица, на распит.

Еден таков кафич, на Широк Сокак, работи и пушта најгласна музика во “ТРИ сато САБАЈЛЕ“.

Доаѓа полицаец и му вели на газдата:

-Добро бе, три сато сабајле е, не си на Ракометно па да пушташ толку гласна музика.

Газдата му одговара на полицаецот:

-Добро бе, утре ќе клам два коша тука, лево и десно. Океј?

More from БитолаMore posts in Битола »