Press "Enter" to skip to content

Фестивал на Малата школа на краткиот филм, 18. издание во Франција / 2. во Македонија

20-21 октомври 2022 година во Везелиз / 31 октомври – 4 ноември 2022 година во Битола / 14 ноември – 2 декември 2022 година во Нанси

Здружението Aye Aye VO / FIF Nancy го организира Меѓународниот филмски фестивал во Нанси секоја година на крајот на август – почетокот на септември, додека во текот на целата година спроведува работа на едукација за сликата и средби околу киното, меѓу младата публика, меѓу другите. Конкретно, веќе 18 години организира фестивал за ученици (основни училишта), Фестивалот на Petite école du film court (Малата школа на краткиот филм) кој оваа година пречекува илјада деца во Нанси и 192 деца во Везелис. По втор пат и децата од Северна Македонија ќе можат да имаат корист од овој детски фестивал.

Овој настан е наменет за најмладите (започнувајќи од забавиште) но и за пред-тинејџерите и тинејџерите (деца од училиште до девтто одделение): Сеанси за прикажување на кратки филмови, проследени со дебати. Целта овде е да ги запознаеме со светот на кинематографијата од друг агол од оној на платформите, социјалните мрежи и телевизијата и да им помогнеме да го развијат своето критичко размислување. Тимот на фестивалот ги придружува овие филмови, децата навистина се носат на размена на крајот од проекциите. Прикажаните филмови се претходно прикажани и внимателно селектирани од членовите на програмскиот тим на здружението за млада публика од редот на кратки филмови кои се натпреваруваат на Меѓународниот филмски фестивал во Нанси: 4 програми во зависност од сегментот на филмот. засегнатата возраст (GS- CP / CE1-CE2, CM-6e и 5e-3e), кинематографските дела се меѓународни, емитувани на оригиналниот јазик и титлувани, разновидни по форма и содржина.Програмирање богато со емоции и откритија. Оваа година јавноста ќе биде поканета да види француски дела, но и од Германија, Јужна Кореја, Шпанија, Естонија, Италија, Јапонија, Мексико, Чешка, Швајцарија, па дури и од Иран. Тематски теми прилагодени на возраста на јавноста, теми кои зборуваат за неа, но и од бајките, во сите случаи фестивалски сесии кои ја раздвижуваат и воодушевуваат публиката.

На крајот од секоја сесија, децата гласаат за нивниот омилен краток филм. Филмот со најмногу гласови (еден филм по селекција) ќе ја добие наградата на публиката, доделена на Меѓународниот филмски фестивал во Нанси.

Откријте ја нашата програма на нашата веб-страница www.fifnl.com

Фестивалот, како и секоја година, се сели во Везелиз на 20 и 21 октомври, на 4 училишни сесии за сите ученици запишани во училиштето Мари Марвингт во Везелис во Грениер де Халес. Ова преместување завршува со семејна сесија во 20:30 часот во Грениер де Халес во Везелис во петок, 21 октомври. 

Фестивалот се сели и на меѓународно ниво, со проекции во Северна Македонија (во градот Битола и околните села) од 31 октомври до 4 ноември. 

Фестивалот потоа пречекува повеќе од илјада деца во Нанси le site de la Manufacture au Pôle image од 14 ноември до 2 декември 2022 година.

За повеќе информации: Бландин ГЛАМЧЕВСКИ / +33650868278 / direction@fifnl.com/

More from ВестиMore posts in Вести »
More from КултураMore posts in Култура »