Press "Enter" to skip to content

Деновиве пред 10 години: започна со работа фотоволтаична централа за производство на електрична енергија (фото)

-Деновиве кога најактуелна тема е електричната енергија, односно недостатокот и високите цени на истата, ќе потсетам, во насока на тоа, за започнувањето со работа на фотоволтаична централа за производство на електрична енергија, започна со своите сеќавања Димче Миновски, хроничар на Битола и доајен на битолското новинарство.Соларната електрана во тоа време беше втора во Пелагонија, отворена со приватен капитал, односно скапа инвестицијата во сопственост на компанијата “Торпедо солар ГТ” од Битола и беше еден од поголемите енергетски објекти за струја од сонце во тоа време.“Сончевата централа“ се наоѓа на самата македонско-грчка граница, а произведената електрична енергија  се предава на дистрибутивниот систем во државата.

More from БитолаMore posts in Битола »
More from ВестиMore posts in Вести »