Press "Enter" to skip to content

Деновиве пред 10 години: божикен концерт во Католичката црква во организација на “Марко Марулиќ“

Почесниот хрватски конзул Бранко Маретиќ секоја година организира божикен концерт на кој настапуваат клапи кои го претставуваа плапското пеење как неизоставен дел од  хрватската традиција, па така беше и во 2012 година кога во Битола, кога настапи хрватската женска клапа “Мела“ од Муртер, Република Хрватска, во католичката црква
“Пресвето срце Исусово“, започна со своите сеќавања Димче Миновски, хроничар на Битола и доајен на битолското новинарсво.
На концертот во Битола, на кој присуствуваа градоначалникот на Муртер, дел од битолските почесни конзули, ректорот на битолскиот универзитет проф. д-р Златко Жоглев, и повеќе јавни личности од градот, клапската музика ги стопли срцата на присутните токму преку  хрватската песна. Овој концерт беше настан со пошироко културно значење кој претставувајќи дел од хрватската традиционална култура во Битола, има за цел поврзување на двата народи на едно културно ниво.

More from БитолаMore posts in Битола »
More from ВестиMore posts in Вести »