Press "Enter" to skip to content

“Многу лош“ воздухот во Битола, заради зголемените концентрации на PM10 честички, ИЈЗ со препораки за граѓаните

Според Европскиот Индекс за квалитет на воздух (Евроспка агенција за животна средина – ЕЕА), моменталниот Индекс за квалитет на воздух се категоризира како:

-“Екстремно лош (сиромашен)” на мерните станици во Берово, Гостивар и Тетово заради зголемени концентрации на PM2.5 честички.

-Како “многу лош” се класифицира воздухот во Струмица, Битола 2, Кичево заради заради зголемените концентрации на PM10 честички, додека во Ѓорче Петров заради зголемени концентрации на PM2.5 честички.

-Во Скопје (Лисиче и Центар), Неготино и Прилеп како “лош” заради зголемените концентрации на  PM10 честички, додека во Кочани и Гевгелија заради зголемени концентрации на PM2.5 честички.

Што значи тоа по здравјето на луѓето?

Некои поединци од пошироката јавност може да доживеат здравствени ефекти, додека поединци кои припаѓаат на чувствителните групи, може да доживеат посериозни здравствени ефекти.

Кои се најчувствителни и под ризик? Кои се чувствителните групи на население?

Деца помлади од 5 години, постари граѓани (над 65 годишна возраст особено), бремените жени, лица со хронични заболувања (циркулаторни/кардиоваскуларни заболувања), пациенти со астма и ХОББ, дијабетичари, луѓе кои работат на отворено, социјално загрозени катеории граѓани и пушачи чиј ризик од сериозно срцево оптоварување се зголемува меѓу 3 и 4 пати. Оние со веќе постоечки респираторни проблеми се изложени на особен ризик.

Иако помладите лица и децата над 5 годишна возраст не спаѓаат во високоризичните групи на население, тоа не значи дека и нивното здравје не може да биде афектирано при краткотрајни изложености на високи концентрации на загадувачки материи.

Оттаму, заради превенција на потенцијалните штетни здравствени ефекти на суспендираните (лебдечки честички) кои во моментов драстично се зголемени, Институтот за јавно здравје препорачува:

За градовите со “Лош” индекс на квалитет на воздух

-Секој што чувствува непријатности како што се зацрвенување или печење на очите, кашлица или болки во грлото треба да размисли за намалување на активноста, особено на отворено.

-Зајакнете го имунолошкиот систем. Конзумирајте здрава храна со многу овошје и зеленчук.

Посетете го вашиот матичен лекар или здравствена клиника ако не се чувствувате добро и искусувате какви било негативни ефекти од загадувањето на воздухот.

Останете дома ако не треба да излегувате. Возрасните и децата со проблеми со белите дробови, и возрасните со проблеми со срцето, треба да ја намалат напорната физичка активност, особено на отворено, а особено ако искусат симптоми.

-Бремените жени треба да останат во затворен простор.

-Луѓето со астма може да откријат дека треба почесто да ги користат нивните инхалатори.

-Постарите луѓе исто така треба да го намалат физичкиот напор. Ако треба да излезете, носете маски со докажана ефикасност.

За сите групи на население

  • Имајте во предвид дека доколку во вашиот дом се загревате на дрва или некое фосилно гориво, вашата изложеност ќе биде значително повисока заради веројатно влошениот квалитет на воздухот во затворената просторија во која престојувате.
  • Конзумирајте храна богата со витамини (антиоксиданси – витамин А, витамин Ц и Е, бета-каротен, ликопен, лутеин, селен, манган и други), главно присутни во овошјето и зеленчукот.
  • Консултирајте се со вашиот лекар. Посетете го вашиот матичен лекар или здравствена клиника ако се чувствувате лошо или доколку искусувате какви било негативни ефекти од загадувањето на воздухот.

За Ваша поголема информираност за тековниот индекс за квалитет на воздух посетете ги следните вебстрани:

https://airindex.eea.europa.eu/Map/AQI/Viewer/ или

https://www.iqair.com/north-macedonia/skopje

а за Ваша информираност за здравствени препораки поврзани со квалитетот на воздухот или друг јавно-здравствен проблем, страната на Институтот за јавно здравје на РСМ:

https://www.iph.mk/

More from ВестиMore posts in Вести »