Press "Enter" to skip to content

Денес “Поворка на живите“ по повод 80 години од Холакаустот на битолските Евреи

Денес во Битола започнува одбележувањето на 80 години од Холокаустот на Македонските Евреи, односно Евреите од Битола, а по пауза поради пандемијата повторно ќе се одржи Поворката на живите која ќе се одвива од споменикот на Евреите во дворот на Домот за народно здравје, се до Железничката станица, по истиот пат од каде беа депортирани нашите тогашни сограѓани.Денес на програмата во 10,30 часот ќе се одржи комеморативна програма во Офицерски дома, потоа во 11,45 полагање на цвеќе, а во 12,15 започнува Поворката на живите.

Во 13,30 ќе бидат посетени Евреските гробишта во Битола.

 

More from ВестиMore posts in Вести »