Press "Enter" to skip to content

Конференција “Од Естер до Естер, за храброста на жените“ со 140 делегати во Офицерски дом (фото)

Во Офицерски дом во Битола, во чест на празникот на жените и одбележување на 80 години од депортацијата на македонските Евреи во Треблинка се држа конференција “Од Естер до Естер , за храброста на жените“.  Конференција е во организација на “Wekibutz – Netaim“.На конференцијата учествуваа голем број делегации од Израел со преку 140 делегати/учесници. Помеѓу нив и Г-ѓа Мирјам Перетз која беше кандидат за Претседател на Израел, градоначалници од ja Бат Ури Бускила (Bat Uri Buskila) и од регионални општини во Израел Офир Липштаин (Ofir Lipstein).Истотака присутна ќе биде и Генералниот директор Шири Мадар (Shiri Madar), како и Претседателот на здружението за културното наследство на Евреите од Битола, во Израел Др. Шели Леви Друмер. На конференција синоќа просустуваа градоначалникот на Битола – Тони Коњановски, ректорот на УКЛО Битола – проф. д-р Игор Неделковски и други битолчани.На конференцијата со своја делегација ќе бидат присутни и специјална екипа на фотографери од лица со посебни потреби од организацијата „Келим Шлувим“.Првата Естер е еврејска кралица од персискиот период од пред 2000 г, а втората Естер, е Естерја Овадија Мара, еврејка и партизанка од Битола, која загина 1944 г. и е призната за народен херој.Конференцијата е поддржана од Еврејската организација „Histadrut zionit”, како и од Министерството за социјала на државата Израел.По рамките на програмата на конференцијата , вечерва во Свечената сала на Офицерски дом во КИЦ Битола ќе се оддржи концерт на познати пеачи од Израел; Шаи Аврамсон,Сара Ароести – ладино пеачка од САД, Хелена Суша – Скопје, Македонија.