Press "Enter" to skip to content

На УКЛО Битола презентација за нови проекти од областа на техничките науки

На 15 март 2023 година, во Ректоратот на Универзитетот „Св. Климент Охридски“ – Битола, д-р Златимир Димчовски, почесен професор на УКЛО презентира неколку предлози за нови проекти од областа на техничките и информатичките науки.Покрај ректорот, проф. д-р Игор Неделковски, проректорката, проф. д-р Јасмина Буневска – Талевска, на средбата присуствуваа деканите: проф. д-р Митко Костов од Техничкиот факултет и проф. д-р Благој Ристевски од ФИКТ со академски кадри од овие единици.Интерес за соработка во проекти кои би се реализирале со УКЛО и поддршка со CERN, изразија локалните самоуправи од Битола и Ресен, кои со свои претставници ја следеа презентацијата на предлозите за нови проекти во кои би се вклучиле како соработници и идни партнери.Професорот Димчовски покрај предлозите за проекти, изложи и начини за обезбедување соодветна логистичка поддршка на идни активности.Инаку, професорот Димчовски е познат и признат македонски научник кој поголемиот дел од својот работен век го поминал токму на CERN, познатата Европска организација за нуклеарни истражувања со седиште во Швајцарија.

More from ВестиMore posts in Вести »