Press "Enter" to skip to content

Фото вест: шаховските легенди браќата Борче и Димитар Илиевски го “украдоа“ вниманието и ремизираа на денешниот натпревар

Денес во рамките на шаховскиот натпревар во Битола вниманието на публиката и сите присутни  во Офицерски дом во Битола “го украдоа“ двете шаховски легедни од Битола кои овој пат беа шаховски противници.На “првата“ табла, од вкупно шест, се “сретнаа“ легендите на битолскиот и македонскиот шах, браќата Борче и Димитар Илевски, кој по ремито си подадоа рака. Борче играше шах за тимот на ветераните од Битола, а Димитар за тимот на ветераните од Скопје.Инаку, да потсетиме дека Борче Илиевски има 88 години, а битолчани покрај како одличен шахист велемајстор, го паметат и како битолчанецот кој во август 1967 година му ремизираше на Боби Фишер, светска шаховска легенда. Неговиот помлад брат Димитар Илиевски има 82 години.

Фото: Саше Илиевски

More from ВестиMore posts in Вести »
More from СпортMore posts in Спорт »