Press "Enter" to skip to content

Совети за спортисти: медицинската масажа

Медицинската масажа е метод на физикална терапија која користи низа систематски движења по телото со цел манипулирање со телесните ткива (кожа, поткожно ткиво, мускули и мускулна фасција).

Се изведува со раце со цел директно или индиректно да предизвика влијание врз мускулниот и нервниот систем и циркулацијата на крвта и лимфата. Поради зголемената хиперемија, кожата по масажата изгледа затегнато и еластично.

Медицинската масажа ја подобрува циркулацијата, го подобрува снабдувањето со кислород и хранливи материи, како и елиминирање на штетните материи од метаболизмот и јаглерод диоксидот од крвта.

Медицинската масажа може да се користи како примарна терапевтска интервенција или како додаток на други терапевтски техники.

Терапевтски цели и индикации за медицинска масажа: 

-мобилизација на интерстицијални течности,

-намалување на грчеви,

-подобрување на локалниот проток на крв,

-намалување на мускулната болка и вкочанетост и 

-превенција или елиминација на миогелозата.

More from СоветиMore posts in Совети »