Press "Enter" to skip to content

Општина Битола: акција за расчистување на диви депонии кај Касарната и зад зградата “Аурум“

Општина Битола, јавните претпријатија „Водовод“, „Комуналец“ и „Нискоградба“ и три приватни фирми, денес, по повод Меѓународниот ден на планетата Земја, организираа акција за расчистување на диви депонии со цел преку заеднички и организиран пристап да се придонесе кон почиста животна средина и да се подигне еколошката свест кај населението.

На дел од просторот на поранешната Касарна и зад зградата “Аурум“, беше собрана голема количина отпад, која беше отстранета со 12 тури од камионите на јавните претпријатија и со 3 камиони од приватните фирми, кои покажувајќи ја својата грижа за почиста животна средина, доброволно се вклучија во акцијата.За време на акцијата, на терен присуствуваа и градоначалникот Тони Коњановски, заменик градоначалникот Бојан Бојкоски и директорите на јавните претпријатија, кои најавија продолжување на ваквите акции  и следниот викенд, со цел расчистување на јавните површини, каде што се создадени диви депонии.

Општината и јавните претпријатија, заедно со приватниот сектор, училиштата, месните и урбаните заедници, невладиниот сектор и други заинтересирани субјекти и оваа година ќе бидат дел од големата акција „Генералка викенд“ која се спроведува во повеќе општини во државата, а во Битола ќе биде организирана на 12 мај.

Сепак, останува апелот до граѓаните, да не дозволуваат создавање на нови депонии, кои претставуваат голема опасност за животната средина.

More from ВестиMore posts in Вести »