Press "Enter" to skip to content

Третата работилница на проектот “FAST FORWARD“ за пазарна валидизација на бизнис идеи  

Преку алатките SWОT анализа и CANVAS, на третата работилница беа дефинирани и разработени вкупно 15 иновативни идеи како што се ролетни со фотоволтаици, протеинска исхрана, чистење на индустриски објекти, модна линија со етно елементи, бизнис со недвижности и шише бар а преку примерот на локалниот стартап Cythero и нивната приказна како една претприемничка идеја на штотуку дипломирани средношколци стигна до клиенти како Тојота и BASF, учесниците на настанот од прва рака се запознаа со траекторијата на еден успешен бизнис, од зачеток и успешно лансирање до негово пазарно валидирање, и тоа во интернационални рамки.

За време на работилницата, учесниците учеа за подемите и падовите на претприемачот, предизвиците со кои тој/таа се соочува, но и за задоволството и возбудата кога една идеја се претвора во светски успех.

Според коментарите на учесниците, настанот ја постигна целта: стекнати беа знаења и вештини кај таргетираните млади од руралните средини со кои тие полесно ќе ги совладуваат пречките и стравовите и интелигентно и смело ќе ги креираат своите бизнис успеси практично применувајќи современа теорија и акумулирани искуствa.

Проектот “FAST FORWARD – развој на вештини на младите од Пелагонија за подобра иднина” е имплементиран од Здружението за унапредување на развојни процеси ПРО ЛОКАЛ од Битола со поддршка од Американската Амбасада во Северна Македонија.