Press "Enter" to skip to content

Промовирана книга за новинарот Свето Стаменов од Милан Јазбец

Поклон пред бардот на македонскиот журнализам, Свето Стаменов, е насловот на книгата на авторот Милан Јазбец што беше промовирана во Домот на АРМ во Скопје.

Книгата на радио интервјуа со познати личности од земјава и странство на новинарот на Македонското Радио, Радио Скопје, Свето Стаменов е обемно дело од 620 страници во кои се поместени значајни настани, документи и сведоштва од поновата македонска државотворна традиција. За книгата, за нејзината оригиналност и значење за современото македонско новинарство, говореа еминентни личности и авторитети од науката и политиката.

Така, промоторите универзитетски професори, д-р Трајан Гоцевски, д-р Цане Мојановски, д-р Васил Тоциновски, д-р Елена Јованова-Груевска и д-р Димитар Пандев, сите во свој стил и од свој професионален агол изнесоа свое критичко видување за значењето на ова оргинално журналистичко дело.

Инаку, авторот д-р Милан Јазбец е универзитетски професор по дипломатија во Љубљана, познат словенечки дипломат кој во периодот од 2016 до 2020 година беше словенечки амбасадор во Република Македонија. Како осведочен пријател на Македонија, на 5 мај во Љубљана ќе промовира книжевно дело на првата македонска поетеса Даница Ручигај која животот го загуби 1963 година, во катастрофалниот земјотрес во Скопје.

Д. Ристевски

More from КултураMore posts in Култура »