Press "Enter" to skip to content

Совети за спортисти: “Kinesio Taping“ техника

Kinesio Taping е техника на нанесување на специјална лента која се залепува директно на кожата. Популарен е кај спортистите, но често го користат и рекреативци со различни синдроми на болка. Влијае на инхибиција (релаксација) / олеснување (поттикнување на активност) на мускулите намалување на болката подобрување на циркулацијата подобрување на проприоцепцијата намалување на оток / едем корекција на функцијата на лигаментите – стабилизација на зглобовите корекција на фасција.

Кинезио лентата е изработена од памук и еластин, без никакви хемиски супстанци (освен акрилен лепак). Стегнувачки е, по дебелина и тежина имитира човечка кожа, а од долната страна има брановидни канали кои имитираат отпечатоци од прсти.

Се нанесува најмалку 2 часа пред поголеми активности и допир со вода, се носи 3 до 5 дена и е водоотпорен.

Иако доаѓа во различни бои, тие не се разликуваат по функција – разликата е во насоката во која се нанесува лентата и силата на искористената напнатост. За разлика од другите ремени, ортозата или завојот овозможува целосен опсег на движења и има поволно влијание врз проприоцепцијата.