Press "Enter" to skip to content

РЕК “Битола“ и ФИКТ потпишаа Меморандум за соработка

Подружницата РЕК “Битола“ денес потпиша Меморандум за соработка со Факултетот за информатички и комуникациски технологии од Битола. Носител на поголемиот дел од информатичкото работење во РЕК Битола во моментов е Службата за деловно технички апликации во која се вработени 18 лица.

Потребата од воведување на современи технологии во работењето на комбинатот, ја наметнува и потребата од соработка со врвни образовни институции од оваа област како е што е Факултетот за информатички и комуникациски технологии од Битола.Целта на Меморандумот е да се воспостави долгорочна научно-стручна, образовна и апликативна соработка во интерес на договорните страни, особено на студентите на ФИКТ Битола. Согласно документот, факултетот и РЕК Битола меѓудругото ќе соработуваат во изработка на заеднички истражувачки проекти и проекти од областа на информатичките технологии.

Студенти од ФИКТ ќе изведуваат практична настава во РЕК Битола со цел непосредно запознавање со процесот на работа и стекнување практични знаења. ФИКТ по потреба на АД ЕСМ, Подружница РЕК Битола ќе дава препораки за вработување на најдобрите студенти дипломирани на Факултет за ИКТ Битола.

More from ВестиMore posts in Вести »