Press "Enter" to skip to content

“Генералка викенд“ во Битола, се чистат депонии, се отстрануваат тони смет (фото)

Општина Битола, заедно со јавните претпријатија, приватните фирми, основните и средните училишта, месните и урбаните заедници и граѓаните, од утринава масовно ја спровува акцијата „Генералка викенд“.Градоначалникот на општина Битола Тони Коњановски посети неколку локации каде што се изведува акцијата и испрати апел до сите граѓани за одржување на веќе исчистените локации и депонии, но и да не се создаат нови депонии низ градот и околу него, кои оставаат лоша слика и ја загадуваат околината во која што сите живееме.-Денес сме на терен, предмалку бевме во ОУ „Даме Груев“, каде во акцијата „Генералка викенд“ се вклучени 750 ученици. Сега сме на локацијата „Кајнакот“ и уште шест други локации кои се вклучени во акцијата, за почиста Битола. Во оваа голема акција се вклучени сите јавни претпријатија, осум основни и едно средно училиште, вклучени се и шест урбани заедници, кои со граѓаните учествуваат во уредување на терените. На оваа локација се вклучени и членовите на КУД „Илинден“ и уште многу поединци, приватни фирми и во оваа прилика се заблагодарувам и на приватниот сектор, кои со оператива и нивни машини се вклучени во отстранување на депониите.Упатувам еден апел и до граѓаните, да си ја одржуваме и да си ја сакаме Битола малку повеќе, да не создаваме депонии, затоа што никогаш не можеме доволно да исчистиме колку што ќе се собере смет на овие места и насекаде низ Битола. Јавните претпријатија одржуваат во текот на своето работење, но помошта од граѓаните е многу добредојдена во секој поглед.Денес се вклучени и учениците во оваа активност, односно околу 1500 ученици се дел од акцијата. Голема благодарност до сите кои што се вклучија во оваа активност, ќе настојуваме вакви акции да има почесто, а ние тековно со јавните претпријатија секој викенд, не само со ЈП „Комуналец“, ќе делуваме на терен, рече градоначалникот Тони Коњановски.Работните активности за почиста животна средина се одвиваат на следните локации: обиколница на регионален пат Битола – Охрид, АРМ – просторот на поранешната Касарна, просторот околу Хотел „Битола“, ул. “Тошо Даскалот“ кај “Партизанска“, Тумбе кафе (кај авионите и место викано Кајнак во Јени Маале.Во акцијата се вклучија осум основни училишта и средното општинско училиште Гимназија „Јосип Броз Тито“, со над 1500 ученици.Членовите на КУД „Илинден“, заедно со жителите од урбаната заедница, спроведуваат активности за чистење на УЗ „Даме Груев“, а во акцијата се вклучува и месното население од урбаните заедници „Панде Кајзерот“, „Васко Карангелевски“, „Ѓорги Наумов“, „Благојче Силјанов -Џуџето“ и други.  

More from ВестиMore posts in Вести »