Press "Enter" to skip to content

Совети за спортисти: повреда на глуждот

Eдна од најчестите повреди со кои се среќаваме е истегнување на глуждот. Истегнување на скочниот зглоб е повреда која може да биде од различен степен. Од најлесни исчашувања, кога само сте го извиткале зглобот и лесно сте ги истегнале лигаментите, до умерено тешка повреда, кога влакната на лигаментите се делумно скинати, до тешки искривувања на зглобот на глуждот, кога лигаментите се скинати или изедначени, и до повреда на коскените структури и фрактури.

Симптомите се болка, оток, хематом, отежнато одење, а се манифестираат во зависност од тежината на повредата.

Секоја повреда на глуждот без оглед на сериозноста треба да се третира соодветно за да се избегнат подоцнежните компликации и да се намалат ризиците од повторна повреда. За некои ќе помислите дека можат спонтано да поминат и често тоа е така, но самиот процес на заздравување не е ист кога повредата не се лекува. Она што можете веднаш да го направите сами е да нанесете мраз веднаш откако ќе продолжи повредата, а тоа значително ќе помогне да се намалат симптомите.

Физикалната терапија е корисна во лекувањето на повреда на глуждот, а вие не само што можете да го забрзате закрепнувањето, туку и да го направите заздравувањето на ткивата што е можно поквалитетно за да не се повтори повредата. Во зависност од фазата и степенот на повреда на глуждот, користиме различни видови на физикална терапија. Меѓу кои: криотерапија, магнетна терапија, ласер, електротерапија, вакуум терапија (вакусак), кинезио тапинг, кинезитерапија (вежби), имобилизација со ортози и протези.