Press "Enter" to skip to content

Совети за спортисти: цервикална радикулопатија (притиснат нерв)

Кога нервниот корен го напушта ‘рбетниот мозок и цервикалниот’ рбет, тој продолжува во раката. На овој начин, секој нерв обезбедува сензорни дразби за одредени делови од кожата на рамото и раката. Исто така, обезбедува електрични сигнали до одредени мускули за движење на раката. Кога нервот е надразнет или притиснат, тој не ја извршува својата функција, што обично доведува до слабост на мускулите што ги инервира, вкочанетост на делови од кожата и болка по должината на нервот. Во вратот, оваа состојба се нарекува цервикална радикулопатија.

Нерв притиснат од дискус хернија Свиткувајќи ја главата напред и назад, вртејќи лево-десно, вршиме притисок врз пршлените и дисковите меѓу нив. Дискот реагира на притисокот од пршленот со апсорпција на шок. Свиткувањето на главата напред го турка дискот помеѓу пршлените, што може да доведе до испакнување на нервот кон ‘рбетниот мозок и нервниот корен (испакнат). Повреда на дискот се јавува кога движењата во цервикалниот ‘рбет вршат голем притисок врз дискот.

Една од посериозните состојби е дискус хернија. Во оваа состојба, руптурата на надворешниот слој на дискот – анулусот на интервертебралниот диск е толку голем што централното јадро – јадрото пулпозус излегува од дискот. Во секој дел од дискот може да дојде до руптура на анулусот. Ако има руптура кон ‘рбетниот канал тогаш јадрото може да ги притисне’ рбетните нерви. Притисокот врз коренот на нервот кај хернираниот диск може да предизвика болка, пецкање и слабост по должината на нервот.

Постојат докази дека супстанциите што се ослободуваат од пукнат диск може да го иритираат коренот на нервот и да ги зголемат симптомите, особено болката. Дискус хернија најчесто се јавува во средна возраст. Хернијата може да се појави и кога се применува преголема сила на инаку здрав диск, на пример кога главата ќе удри во шофершајбната во сообраќајна несреќа. Силата на ударот е едноставно премногу силна за да може да ја апсорбира дури и здравиот диск.

Хернија може да се појави и кај диск кој е ослабен поради дегенеративни процеси. Со ослабен диск, потребна е помала сила за пукање. Сепак, не секој со пукнат диск има дегенеративна болест. Исто така, хернијацијата не мора да се јавува кај оние кои имаат дегенеративно заболување. Кај средовечните и постарите луѓе, раскинувањето на дискот може да биде предизвикано и од остеофити. Okолу нервниот корен. Ова обично се случува во фораменот – отворот на ‘рбетниот мозок каде што нервните корени го напуштаат’ рбетот и се протегаат понатаму во раката. Ако овие  остеофити станат доволно големи, тие можат да го допрат нервниот корен и да го иритираат. Ова ги предизвикува истите симптоми како хернираниот диск, како што се болка по должината на нервот, пецкање во сензорните области и слабост во мускулите инервирани од тој нерв.

Симптомите предизвикани од цервикална радикулопатија се шират од вратот до периферијата. Ова значи дека иако причината е во цервикалниот ‘рбет, симптомите може да се почувствуваат во рамото,и раката. Симптомите ќе се почувствуваат во областите каде што се протега зафатениот нерв. Гледајќи ги областите каде што се чувствуваат симптомите, специјалистот за ‘рбетот може да одреди за кој нерв се работи. Симптомите вклучуваат болка, пецкање и мускулна слабост. Може да бидат засегнати и рефлексите во раката. Кога страдате од цервикална радикулопатија, може да имате и болки во вратот и главоболка во задниот дел од главата (окципитална главоболка). 

Дијагностицирањето на болката во вратот започнува со анамнеза и физички преглед. После тоа, лекарот ќе има некои идеи за причината за болката. За да биде целосно убеден во причината за болката, лекарот ќе препорача и некои дијагностички процедури како што се рендген и магнетна резонанца. Анамнезата се состои од два дела. Првиот дел е напишан – тоа е формулар што сами го пополнувате додека го чекате испитот. Важно е внимателно да го пополните формуларот и да не заборавите ништо. Вториот дел од анамнезата е одговарање на прашањата на докторот.  Повеќето информации се добиваат преку преглед на лекар. Како дел од испитувањето, тестови како што се: – Тестирање на вкочанетост на рацете и рацете – Рефлексно тестирање – Тестирање на мускулна сила – Тестирање за знаци на нервна иритација.

И како што веќе кажавме, покрај анамнезата и прегледот, лекарот може да препорача дијагностички процедури како рендген и магнетна резонанца и врз основа на прегледот и сликите да препорача соодветна физикална терапија и рехабилитација на цервикалниот ‘рбет.