Press "Enter" to skip to content

Изложба на копаници “Уметност во дрво“ во рамки на “Илинденски денови“ во Битола (фото)

Синоќа во Битола, во рамките на 53, фестивал “Илинденски денови“ беше отворена изложбата на копаници “Уметност во дрво“, а поводот за оваа изложба е 30 годишниот јубилеј на Здружение на копаничари. Изложбата која се отвори во културниот центар Центарот за култура од Битола ја организира во соработка со Здружение на копаничари на Македонија, а на отворањето директорката  Маја Андоновска – Илиевски, меѓу другото рече:-Некои го нарекуваат занает, некои уметност… јас ќе го наречам љубов. Тоа е првото нешто што ми паѓа на памет за изложбата која одзема здив, а ја отворивме вечерва во магазата, одбележувајќи 30 годишен јубилеј на Здружение на копаничари на Македонија во склоп на фестивалот Илинденски денови. Инаку, годинашниот фестивал “Илинденски денови“, во отворениот круг на светското наследството, нишките од минатото преточени во фолклор се испреплетуваат, плетејќи таписерија што не поврзува сите започна на 19 јули, а ќе трае до 31 јули.

More from КултураMore posts in Култура »