Press "Enter" to skip to content

Трансформативно инвестирање: Теодор Тодоровски за првата година на P2P.mk

Во брзорастечкиот пејзаж на финтек индустријата, заемите peer-to-peer (P2P) се појавија како моќна сила, револуционизирајќи го начинот на кој поединците инвестираат и позајмуваат средства. P2P.mk – првата платформа во Македонија, направи иновации во индустријата, а деновиве ја одбележа и својата извонредна прва година од работењето. Ова е интервју со Теодор Тодоровски,генерален директор на P2P.mk. Со своето стратешко лидерство и непоколебливата посветеност за зајакнување на инвеститорите, тој одигра клучна улога во обликувањето на успехот на платформата.P2P.mk означи една година од своето постоење. Можете ли да ни кажете што го дефинираа ова извонредно едногодишно патување на оваа прва инвестициска платформа кај нас ?

-Нашата инаугуративна година не беше ништо помалку од извонредна. Сведоци сме на промена на парадигмата во начинот на кој луѓето инвестираат во Македонија. P2P.mk успешно ги олесни врските помеѓу личности кои сакаат да инвестираат и оние кои имаат потреба од средства, обезбедувајќи пристап до капитал за поединци и бизниси. Во текот на оваа година, со гордост поделивме над 21.643.826 денари вкупен поврат на инвестиции, со просек од 10,8914% заработка по кредит, зајакнувајќи безброј соништа и поттикнувајќи економски раст.

P2P.mk е прва македонска инвестициска платформа, која најави револуција во финансиското работење кај инвестирањето. Како вашата платформа го трансформираше инвестицискиот пејзаж и што ја издвојува од традиционалните методи?

-P2P.mk направи револуција во инвестирањето преку искористување на технологијата и вмрежувањето. Преку нашата платформа, инвеститорите имаат директен пристап до различни можности за инвестирање, заобиколувајќи ги посредниците и уживајќи во повисоки приноси. Ги елиминиравме географските бариери, дозволувајќи им на секој да инвестира и да го диверзифицира своето портфолио со леснотија. Нашите  системи за управување со ризик обезбедуваат транспарентност и заштита на инвеститорите, што го прави P2P инвестирањето сигурен и профитабилен пат за раст на финансиите.

-Како P2P.mk се лансираше и кои уникатни карактеристики или придобивки им ги понуди на своите корисници?

-P2P.mk се диференцира со обезбедување на прифатлива платформа која директно ги поврзува заемопримачите и заемодавачите, елиминирајќи ја потребата од традиционални посредници. Нашата платформа нуди транспарентност, дозволувајќи им на инвеститорите да ги проценат профилите на заемопримачите и да изберат инвестициски можности кои се усогласени со нивните преференции за ризик. Дополнително, нашите системи за управување со ризик и пристапот базиран на податоци обезбедуваат заштита на инвеститорите и го подобруваат целокупното инвестициско искуство.

-Со развојот на технологијата и финансиите кај нас, како ја замислувате иднината на инвестициите и улогата што ќе ја играат P2P платформите како P2P.mk во зајакнувањето на инвеститорите?

-Иднината на инвестициите е несомнено поврзана со технологијата и пристапноста. P2P платформите како P2P.mk се во првите редови на оваа револуција, демократизирајќи ги инвестициските можности и овластувајќи ги поединците да преземат контрола над нивните финансии. Како што технологијата продолжува да напредува, предвидуваме зголемена автоматизација, подобрена анализа на податоци и подобрена персонализација во инвестицискиот процес. P2P платформите ќе играат витална улога во обезбедувањето на поединците разновидни опции за инвестирање, задоволувајќи ги нивните уникатни цели и преференции.Неодамна присуствувавте на еден значаен настан во Рига, Латвија, поврзан со инвестициската индустрија. Дали би можеле да споделите некои сознанија и трендови кои не очекуваат?

-Апсолутно! Настанот во Рига беше неверојатен собир на индустриски лидери, иноватори и визионери. Тој обезбеди платформа за споделување знаење, дискутирање за новите трендови и поттикнување на соработка. Поврзувањето со истомисленици од целиот свет дополнително ја зацврсти нашата посветеност за постојано унапредување на P2P.mk. Добивме вредни сознанија, воспоставивме значајни партнерства и истраживме нови патишта за раст, зацврстувајќи ја нашата позиција како глобален играч во сферата на инвестирање P2P.

Можете ли да споделите некои успешни приказни или сведоштва од задоволни клиенти кои доживеале значителни приноси или ги постигнале своите финансиски цели преку инвестирање на P2P.mk? 

-Имаме бројни успешни приказни од задоволни клиенти кои постигнале забележителни резултати преку P2P.mk. На пример, имавме инвеститор кој го диверзифицираше своето портфолио преку повеќе заеми и заработи конзистентен месечен принос значително повисок од просечна месечна плата. Друг клиент сподели како инвестирањето преку P2P.mk им помогнало да го финансираат своето деловно проширување, овозможувајќи им да достигнат нови височини на успех. Овие приказни се доказ за потенцијалот на P2P инвестирањето да генерира значителен принос и позитивно да влијае на финансиските патувања на поединците.Според вас, што го издвојува P2P.mk од традиционалните инвестициски патишта, како што се банките или берзите, и зошто инвеститорите треба да размислат за истражување на можностите што ги нуди P2P?

-P2P.mk нуди единствена инвестициска иновација која го издвојува од традиционалните опции. За разлика од банките или берзите, P2P заемите обезбедуваат директен пристап до разновиден опсег на должници и можности за инвестирање. Овој потенцијал за диверзификација, заедно со атрактивни приноси, им овозможува на инвеститорите да изградат балансирано портфолио што се усогласува со нивната толеранција на ризик и финансиски цели. Покрај тоа, P2P кредитирањето нуди флексибилност, пократки инвестициски циклуси и можност за поддршка на локалните бизниси и поединци, што го прави примамлива опција за инвеститорите кои бараат алтернативни начини за создавање богатство.

Активно се вклучувате и во инспирацијата на младите луѓе во Македонија да ги следат нивните соништа. Можете ли да ни кажете повеќе за вашата улога како говорник за настани поврзани со стартап индустријата?

-Како некој кој силно верува во моќта на претприемништвото и иновациите, чест ми е што сум дел од настани кои ги инспирираат и ги зајакнуваат младите умови. Ги споделувам моите искуства, предизвици и согледувања, несебично…охрабрувајќи ги претприемачите кои се стремат да преземат смели чекори, да ги следат своите страсти и да ги претворат своите идеи во реалност. Тоа е голема среќа, да имате шанса да бидете избран на чело нa тим составен од визионери во финтек индустријата. Затоа, неизмерно е задоволство да се биде сведок на ентузијазмот и нагонот на следната генерација додека тие тргнуваат на своето претприемачко патување. Знам колку тоа мене ми значело. Неодамна, на покана на Сања Митровска, креаторот на Longest Pitch Marathon – настан што ги собра аспирантите претприемачи, инвеститори и експерти од индустријата имав шанса да зборувам. Тоа беше можност да се прикажат иновативни идеи, да се поврзат и да се бараат потенцијални партнерства. Како дел од настанот, имав привилегија да бидам блиску до тие иноватори на новото време. Ваквите настани играат клучна улога во поттикнувањето на енергичниот стартап екосистем, ја разгоруваат креативноста и поттикнуваат економски раст.