Press "Enter" to skip to content

Одржувани јубилејните 10. по ред “Денови на Ростковски“ во Битола

Во организација на Здружение за македонско руско пријателство “Александар Аркадијевич Ростковски“ се одржуваат јубилејните 10-ти по ред “Денови на Ростковски“,  по повод 120-годишнина од смртта на рускиот императорски конзул Александар Аркадиевич Ростковски (1860-1903).Манифестацијата започна со полагање на цвеќе на споменикот “Руски крст“ во градскиот парк во Битола, каде што на присутните се обратија Пеце Гаштаров, професор Александар Стерјовски и Н.Е. амбасадорот на Руската Федерација г-дин Сергеј Баздникин.Aктивностите продолжија во Буковскиот манастир, кој што бил летна резиденција на Конзулот Ростковски, каде проф. Драги Анастасовски одржа пригоден говор пред плочата посветена на конзулот Ростковски, а потоа се одржа панихида во чест на конзулот Ростковски.  Делегацијата на амбасадата на Руската Федерација ја посети и просторијата посветена на конзулот Ростковски која се наоѓа во склоп на манастирот.