Press "Enter" to skip to content

Абото и Французо како во старите времиња, од Битола на работна акција во Корушка, Словенија (фото)

Старите и докажани акцијаши од Битола, Ѓорѓи Ѓеоргиевски – Або и Кире Димковски – Француз, заедно со други акцијаши од Македонија деновиве учествуваа на работна акција во Корушка Словенија.Тие заедно со словенечките бригадири работеа на расчистување на наноси од поплавите кои ја зафатија Словенија пред изведно време. Двајцата во текот на престојот во Словенија имаа и средба со македонските војници кои исто така работеа на отстранување на штетите од поплавите.Инаку, двајцата битолчани пред неколку децении имаат учествувано на голем број на работни акции во сите републики на поранешна Југославија и имаат добиено голем број на признанија.

More from БитолаMore posts in Битола »
More from ВестиMore posts in Вести »