Press "Enter" to skip to content

Совети од психолог: дисфункционално семејство, карактеристики и влијание врз децата

-Сите среќни семејства личат едно на друго, секое несреќно семејтво е несреќно на свој начин, Лав Толстој

Дали се чувствувате удобно во вашето семејство? Куќата -тврдина, ова е местото каде што е безбедно, удобно, каде што има разбирање, љубов и хармонија. Но, за жал, не се сите семејства такви…

Современиот начин на живот и променетата динамика на општествениот живот создаваат голем притисок врз семејното живеење. Семејствата чиј најголем предизвик е сиромаштијата единствено се борат да го прехранат семејството и да ги овозможат основните услови за живот. Семејствата, пак, што имаат редовни приходи се соочуваат со недостиг од време и тешко балансираат помеѓу работата и семејството. Семејството како основен извор на социјализација има примарна улога во создавањето вредносен систем, кој понатаму ни служи како патоказ во животот. Во отсуство на изграден вредносен систем се создаваат личности без идентитет, кои лесно стануваат предмет на манипулација и девијантни. Тука да се додаде и претераното користење на социјалните медиуми и мобилните телефони има негативно влијание врз децата и брачните партнери.

Функционално и дисфункционално семејство, иако слични по вид, сите проблеми може да се  увидат во внатрешниот систем на вредности. Поимот на дисфункционално семејство.

Тоа microsocium, во кое постои насилно и деструктивно однесување, кое не се менува со текот на времето.

Карактеристики на дисфункционални семејства

Обично загрозените услови и животната средина може да ги условат сложените и затегнати односи. На пример, разведени или конфликтни родители, татко или мајка, не се вклучени во воспитувањето на децата, хронично непријателство меѓу роднини. Постојана кавги, еднонеделниот молк по нив, а понекогаш дури и тепачки – нормална појава во деструктивна семејство. Како последица на тоа, нефункционалното  семејство не може да ги задоволи нивните потреби за личен и духовен раст, само-актуелизацијата, развој, и товарот е да се  добие чувство на инфериорност и други психолошки проблеми.

Важно !

Се разбира, тоа не значи дека едно семејство со многу деца или со ниски приходи мора да е во полоша позиција. Дури и во оваа ситуација може да преовладуваат во куќата љубов и хармонична атмосфера.

Фактори за појава на дисфункционално семејство

Како што е познато, дисфункционални семејство не се појавуваат сами по себе.Постојат фактори за појава на истите:

Социо-економски, Криминал. Наркоманија, алкохолизам, неморален начин на живот,проверка на криминално досие, домашни борби, манифестација на садизам и малтретирање на членовите на семејството.

Социо-демографски. Овие семејствоа се нецелосни или со многу деца, Медицинско-социјални. Еден или повеќе членови на семејството имаат хронична болест, инвалидитет и други болести (од депресија до рак). Овој фактор исто така вклучува и негативни еколошки услови, занемарување на хигиена и санитарни стандарди. Овие карактеристики на дисфункционални семејства се често поврзани со следниве

Социјални и психолошки фактори

Овие семејства се со ниско  образовно ниво со деформирани вредности, деструктивни и конфликтни односи на брачните другари, децата и родителите. Обично има еден или повеќе форми на насилство (физичко, емоционално, занемарување, сексуално). Во принцип, овој фактор може да биде поврзан со многу психолошки проблеми.

Што е карактеристика на еден дисфункционален систем

ВЛАДЕЕЊЕТО НА ТРИ “НЕ” Дисфункционални семејства живеат со своите сурови правила, но тие обично се сведуваат на три барања.

-Не се чувствувам. Во овие семејства не може слободно да ги изразат своите чувства, особено негативни. Ако нешто не им се допаѓа – подобро е да молчат. Исто така, во дисфункционални семејства ретко се гледа гушкање или бакнување.

-Не се зборува. Невозможно е да се разговара за прашања и табу теми. Од најчестите е забрана за разговор за сексуалните потреби. Не е направено директно да ги изразат своите мисли, барања и желби. Често се користи алегорија и манипулација. На пример, жената сака нејзиниот сопруг да и помага во миењето на садови. Но, таа тоа не го кажува  директно. Тоа може да го кажа низ незадовоство за нешто друго со викање и сл. Или друг случај. Мајката и се обраќа на нејзината ќерка: “Кажи му  на брат ти тоа и тоа (дека тој направил ѓубре”. Луѓето од деструктивни семејството не ги кажуваат своите мисли, емоции, правилно и не знаат каако да побараат помош.

ема доверба за да се побара помош. Не само што е дисфункционално семејство не знаат како да се справи со своите конфликти, затоа што тие не ги дискутираат со другите, тие и не бараат помош. Тие се мали групи навикнати да живеат во социјалната исклученост. Затоа, секој напор го трошат за одржување на лажна слика за примерно семејство.

Еве примери на некои донесени заеднички правила:

е може да се забавувате.

Во нехармоничен семејства се верува дека да се забавуваат, да уживаат во животот, играат или  се релаксираат и да уживаат – тоа е лошо, па дури и грешно.

-Прави  како што е кажано,(како што ти велам) а не, како што правам јас.

Децата се однесуваат според однесувањето на возрасните. Но, родителот/те во овие семејства често вика, се расправа и користи казни во воспитување кон детето. Но од него бара да не однесува како нив. Возрасните сметаат дека нивното однесување е во ред и вообичаено не ги забележуваат своите недостатоци.

Но, од децата се чека невозможно.

Еве еден пример. Мајка му објаснува на неговиот син дека таа вечер  треба да  бидат тивки и да не прават врева. Бидејќи има соседи кои се одмараат и спијат. А потоа дома се расправа со  пијан татко, вика гласно, расфрла на сите страни мебел и сл. Како може мало дете да не направи  врева, во вечерните часови?

Верувањето во лажни надежи.

Оваа навика се манифестира со прекумерно сонување, и може да им се случува на сите членови на семејството. “Ние ќе почекаме уште малку,и на сите нас ќе ни биде добро.”   Тие веруваат и се  сигурни дека нешто ќе се случи, односн ќе се слиучи чудо.

Псевдохармонично семејство

На прв поглед, семејството изгледа среќно. Постои грижа за детето/та во однос на одржување на секојденвните активности. Но ако се погледне подлабоко зад благосостојбата може да постојат длабоки проблеми: Вообичаено, едно лице поставува недемократски правила и прописи. Ако не се почитуваат следат строги и сурови казни. Не постои демократско учество  на сите или другите членови на семејството во процесот на донесување одлуки во семејството. Не се прашува за тоа што би сакале другите, на пример. Не постои  емоционална приврзаност и љубов.

Функционално и дисфункционално семејство, иако слични по вид, сите проблеми може да се  увидат во внатрешниот систем на вредности. Влијание врз психосоцијалниот и емоционалниот живот на децата.

Децата од деструктивни средина добиваат психолошка траума која може да се случи во форма на многу проблеми во иднина. Овој недостаток на доверба, невротични нарушувања, во зависност од сите видови на тешкотии со доверба и социјална адаптација, неможноста да се изградат блиски односи со пријатели и  спротивниот пол во иднина. Листата продолжува и натаму. Децата во дисфункционални семејства научуваат да преживеат со помош на механизмите на психолошка одбрана. Тие создаваат околу себе илузија на наклонетост и љубов, идеализирана или  минимизирање на овие чувства.

-Гневот и омраза, често се насочени кон други, пријатели и сакани.

-Исто така може да се негираат чувствата и со тоа едно лице може да стане рамнодушно кон сето тоа.

-Деструктивни средина го учи детето да лаже.

-Може од детето да се бара да порасни прерано и да ја превземи улогата да се гржи за помалите браќа или сестри. Во некои случаеви и за целото семејство. Да заработува од мали нози и допринесува во семејството. Или во друга крајност да не се грижи за ништо и да не превзема одговорност.

-За таквите личности сите промени се болни.

-Често бараат поддршка и одобрување, но не се во можност да го прифатат пофалбите.

-Деца од посиромашно потекло понекогаш не се во можност да уживаат во животот и да го поминуваат своето слободно време во забава. Често од нив се бара или создаваат семејство рано, по веќе познат модел што е, во согласност со однесувањето на родителите.

Работа со личности од дисфункционални семејства

Вообичаено тие не се подготвени отворено да разговараат за себе, нивните животи, и свеста за некои од траумите кои се за нив многу болни. Може да се случи и  некои од блиските (роднини) да попречуваат да дојде до промени. Се осудува тој што нуди помош за промена психолог, терапевт, консултатнтот… Не постои правилно однесување за улогите ви семејството. Првиот чекор за решавање на проблемот – разбирање. Ако се разбере дека домот, животната средина не се добри за сите. А саккат промена и среќно семејство, тогаш може да се започне со промени  кај себе. Неверојатно е како деца од дисфункционални семејства успеваат да пораснат во достојни благородни луѓе. Се чини дека немаат на кого да се фокусираат и да се потпрат, во семејството владее атмосфера на меѓусебно непријателство. Но, да израсне нормално дете во дисфункционално семејство не е исклучок.