Press "Enter" to skip to content

Го одбележуваме – Меѓународниот ден на градежниците

Во пресрет на “Меѓународниот ден на градежниците”, ден кој ја слави генијалноста, посветеноста и извонредноста на оние кои го обликуваат нашиот свет преку изградбата, возбудени сме да ви донесеме специјалната серија интервјуа. Оваа година, нашиот тим во името на компанијата БВ Инженеринг е горд што ве запознава со брилијантните умови и посветените поединци кои беа во првите редови на нашето градежно патување повеќе од две децении.

За да го прославиме овој ден, седнавме со нашите сопствени инженери и градежници, кои беа клучни во завршувањето на 345 успешни проекти и кои продолжуваат да ги поместуваат границите на модерната градба. Придружете ни се во овие разговори додека истражуваме во минатото, сегашноста и иднината на градежништвото, ги споделуваме нивните искуства и согледувања и стекнуваме подлабоко разбирање за тоа што значи да се биде дел од оваа динамична индустрија која постојано се развива.“Инженерство на иднината“  разговор со Зорица Попова

Во нашето прво интервју од оваа специјална серија, седнуваме со Зорица Попова, една, којa беше сведок на трансформацијата на градежната индустрија во изминатите две децении. БВ Инженеринг ќе не однесе на патување низ времето, истакнувајќи значајни промени во индустријата и споделувајќи непроценливи искуства кои придонеле за успехот на нашата компанија. Придружете ни се во овој просветлен разговор додека ги истражуваме минатото, сегашноста и иднината на градежништвото со БВ Инженеринг.

Зорица, како се разви градежништвото во последните две децении? Кои се најсериозните промени кои ги забележавте за време на вашето работење во BV како компанија?

-Па дефинитивно може да се каже дека во последните две децении самата технолошка револуција и тоа какво влијание имаше во подемот на градежништвото во светски рамки. Развојот на: нови конструктивни методи,  употребата на рециклирани и обновливи материјали, исто така изнаоѓањето заедно со испитувањата на нови материјали, намалувањето на штетното влијание врз животната средина како најбитно, се едни од клучните моменти и секојдневни ставки кога се работи за оваа наука. Во компанијата БВ Инженеринг во која работам, имплементацијата на погоренапишаното во однос на изведба на квалитетна градба, важноста на сигурната патна инфраструткура, заедно со доста солидни и стручни инженери, мислам дека се значителни тековни промени во позитивна смисла кога станува особено збор за Нашиот тукашен пазар.

Одржливите и еколошки пријатни пракси стануваат се поважни. Како вашата компанија се прилагодува на овие трендови, и може ли да истакнете проекти каде ја акцентирате таа самоодржливост?

-Оддржливите и еколошки пракси на секаков начин треба и мора да бидат најважни во однос на оваа гранка. Кај нас во Нашата држава, овие пракси сеуште се во нешто повеќе од почетен процес на употреба и биднување на секојдневна навика при изведба на градби од светски калибар.Иновативни решенија“ – интервју со Методи Силјановски“

Во нашето второ интервју, ја имаме привилегијата да разговараме со Методи Силјановски.

Методи, квалитетните материјали се суштински во градежништвото. Може ли да споделите како го обезбедувате квалитетот на материјалите и влијанието кое го остваруваат на резултатите на проектите и на нивната трајност?

-За квалитетот на материјалите постои – Закон за градежни производи, каде е точно дефиниран начинот на обезбедување на сертификати за квалитет на материјалите. Во пракса се соочуваме со разни неквалитетни материјали кои иако имаат важечки сертификати, сепак имаме проблеми во квалитетот на крајниот производ. Ние како компанија секогаш гледаме на квалитетот на градежните материјали кои придонесуваат кон квалитетот на градбите и нивната трајност.

Безбедноста на изградбите и благосостојбата на работниците се суштински. Какви мерки и протоколи имате за заштита на вашите вработени и како ова придонесува за успешното завршување на проектите?

-Безбедноста и благосостојбата на вработените е прв приоритет. Нашата компанија има воведено ISO стандарди и тоа ISO 9001, ISO 14001 и ISO 45001 во кои се дефинирани протоколите за заштита на нашите вработени. Нормално потребно е континуирано пратење на прописите во градежништвото и препораките од надзорот на ISO стандардите, со што дирекно влијае врз самата изведба на објектите и нивно успешно завршување.“Градење за одржлива иднина“ – увид од Петар Карловски

Во нашето последно интервју, го насочуваме вниманието кон одржливоста и еколошката свест во градежништвото.

Во зависност од тоа како се развиваат трендовите во градежништвото, во кои области сметате дека ќе се обликува идниот развој на вашата индустрија? Дали има нови технологии или пракси кои верувате дека ќе имаат значително влијание врз вашата работа?

-Иднината на нашата индустрија во ниско развиена земја како нашата ќе биде обликувана од напредокот во технологијата и одржливоста. Очекуваме зголемена употреба на техники за префабрикување, што може да ја забрза изградбата додека го одржува квалитетот. Дополнително, дигиталните алатки како Моделирање на информации за згради (BIM) ќе станат поприсутни, што ќе го подобри управувањето со проекти и координацијата.

На крај, какви совети имате за младите инжењери и градежници кои се стремат да остават свој печат во градежништвото денес? Кои вештини и квалитети сметате дека се суштински за успешност во оваа област?

-За аспиранти инженери и градители во нашата област, советуваме да развијат силни вештини за управување со проекти, да останете ажурирани за градежните технологии и да се приспособат на променливите трендови во индустријата. Да се биде снаодлив и креативен во изнаоѓањето решенија е од суштинско значење, особено во ниско развиена земја, каде што предизвиците можат да бидат единствени. Дополнително, силната посветеност на одржливи практики ќе биде предност, со оглед на зголемената важност на одговорноста за животната средина во градежништвото.

Придружете ни се во прославувањето на Меѓународниот ден на градежниците со стекнување на подлабока благодарност за посветените професионалци кои ги прават нашите проекти реалност. Овие интервјуа ќе ви понудат поглед во срцето на нашата компанија, нашиот посветен тим на инженери и градежници.

Среќен меѓународен ден на градежниците!