Press "Enter" to skip to content

“Жан Митрев Дијагностик“ Битола: мозочниот удар може да се спречи! 

Светската статистиката укажува дека околу 90% од мозочните удари можат да се превенираат со промени во начинот на живот и навремени превентивни дијагностички прегледи. Моќта на  превенцијата и знаењето за ризик факторите е првиот чекор во борбата против мозочниот удар. 

1) Управување со дијабетесот: Високото ниво на шеќер во крвта може да ги оштети крвните садови, што ги прави повеќе склони кон згрутчување или пукање. 

2) Контрола на крвниот притисок: Високиот крвен притисок, или хипертензија, е водечка причина за мозочни удари. Преку оптоварување на крвните садови, високиот крвен притисок го зголемува ризикот  од блокади или руптури. 

3) Свесност за холестеролот: високото ниво на лош холестерол (ЛДЛ) ги нарушува артериите, го намалува  протокот на крв во мозокот и го зголемува ризикот од мозочен удар.Превентивните дијагностички прегледи можат да спасат живот! 

Дознајте повеќе за ризик факторите и раната превенција од нашиот тим:  “Жан Митрев Дијагностик“ Битола

Телефони: +389 70 408 075,  +389 47 266 633  +389 47 266 631​.

Жан Митрев Дијагностик“ Битола, ул. “Север Југ“ бр. 3