Press "Enter" to skip to content

“PROTOTYPE_” изложба која ги спојува границите и го редифинира модниот дизајн, уметноста и музиката

Битолската културна сцена, оваа есен заживеа со енергичната и иновативна изложба „PROTOTYPE__“ поставена во Центарот за култура во Битола. Овој динамичен настан беше заеднички напор помеѓу двајца уметници визионери, спојувајќи ги световите на уметноста и модата во извонредно сетилно искуство. „PROTOTYPE__“ имаше за цел да ги замагли границите помеѓу модата и уметноста, прикажувајќи го спојот на креативноста на модниот бренд LOM и урбаната уметност на Драган Милованов, од Hybrid Minds од Битола. Резултатот беше еден необичен приказ кој по трет пат, во оваа комбинација ги поместува уметничките граници.

На тридневниот настан, беше претставена новата модна колекција од LOM label на Марта Дојчиновска и графити-уметничките дела од Драган Милованов/Hybrid Minds. Центарот за култура во Битола, како верен поддржувач на локалната култура и уметност, обезбеди совршен простор за овој креативен потфат.

-За брендот LOM, одржливоста и изразот одат секогаш заедно. Јас прецизно ги дизајнирам овие парчиња за да го минимизирам отпадот и креативно да ги пренаменам материјалите. ‘PROTOTYPE__’ е уште еден концепт на мојот бренд кој ја отелотворува мојата посветеност на мешање на модата со еколошката свест, а сето тоа се случува додека ја славам индивидуалноста, ја сподели својата перспектива за колекцијата Марта Дојчиновска, креативната сила зад брендот LOM.

Графити уметноста на Hybrid Minds ги оживува улиците на градовите како платно, подолг период, со портрети на жени и животни кои пренесуваат моќни пораки за заштита на животната средина. Делата на оваа изложба резонираа со шемата на бои на колекцијата, создавајќи беспрекорна врска помеѓу модата и уметноста.-Графитите се јазик на улиците, а јас ги користам за да раскажувам приказни за урбаниот живот и нашата одговорност да ја заштитиме природата. Овој трет спој на изложба во која сублимирам е моден дизајн, уметност и музика ни овозможува да го премостиме јазот помеѓу уличната уметност и модниот дизајн, создавајќи уникатен дијалог меѓу овие два света, истакна Драган Милованов.

„PROTOTYPE__“ не беше само изложба; тоа беше доказ за трансформативната моќ на уметничката соработка. Целта беше да се зајакне уметничкиот идентитет на Битола, да се подигне еколошката свест и да се слави македонската мода и улична уметност.

-Во колекциите LOM на Марта Дојчиновска, од првата, до оваа последната…она што го сведочиме не е само облека, туку одраз на општествениот етос. Тоа е коментар на светот кој го посакуваме ние што сакаме свесна мода, тоа е одржливост, но и потврда за нашата мала група на истомисленици кои имаат колективна урбана психа. Секое парче нè повикува, не само да се восхитуваме на неговата форма, туку и да навлеземе во нејзината приказна – патувањето на неговото создавање, страста и убедувањето зад секој направен штеп. Тоа е наратив за тоа како модниот дизајн може да ги опфати општествените промени, повторувајќи ги промените, тензиите и аспирациите на урбаниот жител. Додека вашиот поглед, пак се префрла и се претопува во евокативните графити на Драган Милованов, под знамето на Hybrid Minds, императив е да се препознае дека ова не е само улична уметност – туку хроника на нашето време. Графитите, тој чест глас за безгласните, овде добиваат пошироко платно. Тоа е манифестација на пулсот, енергијата, и чукање на срцето на некои улици…битолските улици, балкански улици, светски улици овековечени во нијанси на зелено и сино, истакна Љубица Ангелкова која беше промотор на оваа изложба.

Овој настан покажа како уметноста и модата можат да се спојат за да ја редефинираат културата и да го зачуваат урбаниот дух на градот. Покрај визуелните уметници, вечерта на отворањето имаше внимателно избрана електронска музика неколку македонски артисти Дејан Талевски (Dejan Dex), Слободан Ташковски (T-Zobe) и Емилија Наскова.

Дејан ги сподели своите размислувања за настанот:

-Музиката е суштински дел од културното изразување. Чест ми е што придонесов за „PROTOTYPE__“, подобрувајќи го целокупното искуство со внимателно курирани ритам што ги надополнуваа визуелните уметнички дела и модата“. Како заклучок, „PROTOTYPE__“ беше повеќе од изложба, тоа беше културно движење кое остава повторно траен впечаток на битолскиот уметнички пејсаж. Тоа го истакна значењето на соработката, спојувањето на уметноста и модата, инкапсулирани урбаните емоции, односно жива врска помеѓу урбаното и природата, нагласувајќи го создавањето, метаморфозата на концептот во опиплива уметност или мода. Тоа нагласува како секој прототип формира основа за следната еволуција.

More from ВестиMore posts in Вести »
More from КултураMore posts in Култура »