Press "Enter" to skip to content

Деновиве пред 10 години: на “Денот на дрвото“ засадени двеста илјади садници (фото)

На Денот на дрвото засадени двесте илјади садници, кој се одржа на 27 ноември во Битола и  под мотото “Засади здравје, засади здрава иднина“, по 12. пат, Општината Битола се
вклучи во еколошката акција која секоја година се одржуваше, а се викаше “Ден на дрвото“, започна со своите сеѓавања Димче Миновски, хроничар на Битола и доајен на битолското новинарство.Во акцијата се вклучија, градоначалникот Талески, советниците од општиниот совет, припадници на политичките партии и многу граѓани, поединечно и во групи, заедно со
вработените во ЈП “Македонски шуми“, а сите допринесоа во тогашната есенска акција да се попумат 100 хектари во околината на Битола, кои претходно беа подготвени за пошумување.На оваа акција во 2013 година и битолчани даваат масовна поддршка на опожарените
места кои беа зафатени од големите пожари кои пред неколку години еколошки ја опустошија Битола.Засади здравје, засади здрава иднина! беше  главното мото коешто треба да не движи сите, а овој нава е еден од најубавите за борба  против загадувањето на Битола, а акцијата имаше и владината поддршка.

More from БитолаMore posts in Битола »
More from ВестиMore posts in Вести »