Press "Enter" to skip to content

На УКЛО Битола промoвирани нови доктори на науки (фотогалерија)

УКЛО започна со настани поврзани со Патронот на Универзитетот „Св. Климент Охридски“ – Битола, 8 Декември, што е воедно и голем државен празник.На свеченоста, ректорот, проф. д-р Игор Неделковски  во присуство на проректорите на УКЛО, претседателот на Сенатот, декани и најблиски на кандидатите за промоција, промовира нови 19 доктори на науки. Промовирани се 3 доктори на науки од областа на безбедноста, 7 доктори на науки од областа на туризмот, 2 доктори на организациони науки и управување-осигурување, 1 доктор на техничко- технолошко науки од областа на храна и иновативни технологии, 1 доктор на наставата по јазик, 1 доктор на науки од областа на надареност и талентираност, 2 доктори по образовни науки и 2 доктори на биотехнички науки.Во врска со свеченоста ректорот на УКЛО, проф. д-р Игор Неделковски истакна дека задоволството е секогаш  големо, бидејќи одбележувањето на Патронатот  започнува со промоција на највисоката научна титула, која е значајна за новите доктори на науки, за Универзитетот и за професорите бидејќи е создаден млад научен потенцијал, млади научници кои ќе бидат добра замена во Универзитетот, но секако и во бизнисот и во општеството и на тој начин науката  ќе може да има поголемо влијание и да „се слуша“ нејзиниот глас.Ректорот Неделковски потенцира дека УКЛО одамна е акрeдитиран да дава дипломи за трет циклус докторски студии, истакнувајќи го притоа сериозниот пристап, следењетона современите трендови  како и застапеноста на странски студенти, при што на УКЛО до денес докторирале 465 доктори на науки.

More from ВестиMore posts in Вести »