Press "Enter" to skip to content

Домот “Софија“ во Битола, неодамна беше сведок на уникатен и драг настан, во охрабрувачки приказ на добриот дух на заедницата

“Body M“ од Битола и “Izida Spa“ од Охрид ги здружија силите за да им донесат ден за убавина и грижа на жителите на домот. Оваа хуманитарна иницијатива, прекрасен спој на вештина и емпатија, не беше само за третмани за убавина, тоа беше порака за љубов, почит и внимание на често занемарените потреби на нашата повозрасна заедница.Повеќе од 60 воодушевени станари во нивните златни години во Домот „Софија“ беа почестени со низа услуги за убавина од нашите професионалци, но и од ученици во струки за убавина.Денот беше исполнет со маникир, педикир, боење на коса, стилски фризури и смирувачки масажи на раце и стапала – многу неопходен луксуз за оние кои се ограничени на живот во инвалидски колички. Овој настан не беше само за видлива нега, тоа беше и длабок гест да се потсетиме дека чувството на удобност и грижа во сопствената кожа е универзално право, без оглед на возраста.Услугите за убавина ги обезбедија пеофесионалците од “Body M“ од Битола и “Izida Spa“ од Охрид, како и 40 посветени ученици од различни средни стручни училишта, меѓу кои ОЕМУЦ “Свети Наум Охридски од Охрид, СОУ “Таки Даскало“ Битола со фокус на козметичка нега и убавина и СОУ “Ѓорче Петров“ Прилеп.Работејќи во импровизирани услови, овие ученици покажаа неверојатна вештина и ентузијазам, создавајќи импровизиран салон за убавина исполнет со радост и позитивна енергија. Постарите жители уживаа во вниманието и грижата, а нивните насмевки ја одразуваа радоста на моментот. Подеднакво трогнати беа и менторите и студентите, кои најдоа длабоко исполнување во подарување на нивните вештини за да им го разубават денот на нечии баби и дедовци.

Сузана Наумовска од “Изида Спа“ и Мими Акимовски од “Боди М“, под патронство на Лајонс клуб „Десарети“ – Охрид, клучен иницијатор на овој настан, ја истакнаа убавата интеракција меѓу генерациите, истакнувајќи ја меѓусебната радост и учење што се случија. Овој настан беше повеќе од сесија за убавина, зошто се случи во неделата посветена на подигање на свеста за важноста на грижата за старите лица и потребата од општествена одговорност кон оние во домовите за стари лица.

Ова нека биде светол пример за тоа како малите дела на љубезност можат да имаат големо влијание врз животите на другите, премостувајќи ги празнините меѓу генерациите и потсетувајќи нè на сите нас за вредноста и убавината својствени во секоја фаза од животот.