Press "Enter" to skip to content

Библиотеката за викенд предлага читање на книги на децата со родителите

За време на викендите предлог на НУУБ “Св. Климент Охридски“ од Битола е да одвоите време од вашето слободно време и да го посветите на вашето дете и да читате, затоа што читањето е забавно, тоа е клучна вештина која ни помага да учиме и да го живееме животот – и затоа започнувањето со читање е возбудлива и важна фаза од развојот на децата. Како и со многу други вештини, децата постепено ги совладуваат вештините кои им се потребни за читање еден долг период, почнувајќи неколку години пред да можат да ја разберат смислата на напишаните зборови.

Читањето со деца од најрана возраст има бројни придобивки за нивниот когнитивен, емоционален и социјален развој. Еве неколку клучни причини зошто е важно родителите да се вклучат во активности за читање со своите деца:

Развој на јазикот: Читањето ги запознава децата со богат и разновиден речник, помагајќи им да развијат јазични вештини. Изложеноста на различни зборови и фрази за време на приказната придонесува за проширување на нивниот вокабулар и разбирање.

Когнитивни вештини: Читањето помага да се поттикне детската имагинација и вештините за критичко размислување. Ги охрабрува да поставуваат прашања, да предвидуваат и да привлечат врски помеѓу приказната и нивните сопствени искуства, поттикнување на когнитивниот развој.

Рани вештини за описменување: Читањето од рана возраст ги поставува темелите за описменување. Децата учат за буквите, звуците и структурата на пишаниот јазик, што е од клучно значење за подоцнежните вештини за читање и пишување.

Поврзување и емоционална врска: Заедничкото читање дава можност за родителите и децата да се поврзат емоционално. Заедничката приказна создава позитивна и негувачка средина, поттикнувајќи силна врска родител-дете.

Подготовка за училиште: Изложеност на книги и читање пред да одат во училиште им дава на децата почеток во однос на блискоста со буквите, броевите итн. Ова може да придонесе за нивната подготвеност за формално образование.

Подобрена концентрација и дисциплина: Редовните сесии за читање им помагаат на децата да развијат концентрација и дисциплина додека учат да седат мирни, да се фокусираат на приказната и да следат заедно. Ова може позитивно да влијае на нивната способност да се концентрираат во други области од животот.

Социјални вештини: Читањето обезбедува платформа за дискусија за емоции, врски и морални вредности. Тоа им помага на децата да ја разберат социјалната динамика, емпатијата и различните перспективи, поттикнувајќи го развојот на социјалните вештини.

Љубов за учење: Читањето е забавна и пријатна активност која може да всади љубов кон учењето кај децата. Кога родителите читаат децата развиваат позитивно искуство, децата имаат поголема веројатност да го гледаат учењето како пријатна и доживотна работа.

Културна свест: Изложеноста на различни книги им помага на децата да научат за различни култури, традиции и перспективи. Ова ја промовира културната свест и им помага на децата да ја ценат различноста уште од рана возраст.

Превенција на потешкотии во читањето: Раното изложување на читање може да игра улога во спречувањето на тешкотиите при читањето. Децата кои се запознаени со јазикот и буквите се подобро опремени да се справат со предизвиците на учењето да читаат.

Накратко, читањето со деца од рана возраст е едноставен, но моќен начин родителите да придонесат за севкупниот развој на своето дете. Негува љубов кон учењето, ја зајакнува врската родител-дете и обезбедува цврста основа за иден академски успех. 

М-р Фатма Бајрам Аземовска,
Раководител од областа на Развој на библиотекарството, меѓународна соработка, маркетинг и односи со јавноста
More from ВестиMore posts in Вести »
More from КултураMore posts in Култура »