Press "Enter" to skip to content

За Силјан Мицевки, постхумно, Сретенски орден на Република Србија

Претседателот на Република Србија, Алекандар Вучиќ, денес по повод денот на државноста – “Сретење“ кој се прославува на 15 и 16 февруари, ќе додели ордени на заслужни поединци, а ќе бидат наградени дипломати, книжевници, новинари, глумцим пеачи, спортисти…Меѓу стотината наградени со орденот “Сретење“ се наоѓа и битолчанецот Силјан Мицевски од Битола, поранешен почесен конзул на Република Србија во Македонија.Свеченото доделување ќе биде во зградата на претседателството, која се наоѓа во Белград.Празникот Сретење е воспоставен во чест на денот кога е кренато Првото српско востание во 1804 година, како знак на Првата српска револуција, а овој ден е познат и како ден на Уставноста на Србија, кога е потврден првиот српски устав во Крагујевац во 1835 година. 

More from ВестиMore posts in Вести »