Press "Enter" to skip to content

И “Сумнал“ Битола на тренинг “Сексуално образование во ромските заедници“ во Рим

Од 18 до 25 февруари 2024 година во Рим се одржа обуката во рамките на Еразмус + проектот „Сексуално образование во ромските заедници“, со 20 учесници од 5 различни земји: Италија, Словенија, Бугарија, Србија и Македонија претставени од „Сумнал“ од Битола.За време на обуката учесниците научија многу преку активностите што им овозможија да комуницираат и да го споредат она што секој учесник го знаеше. На пример, тие ја сакаа активноста за традицијата на свадбите во секоја земја и во ромските заедници: открија дека некои традиции за кои мислеа дека се типични за нивните места се навистина распространети во Европа. Разговараа и за сексуално преносливите болести и како да ги спречат благодарение на контрацептивните средства и дискутираа за најдобрите решенија за справување со проблемот во заедниците на Ромите и Синтите.Дополнително, се разговараше за раните бракови и бремености со нивните причини и можни решенија. Освен тоа, благодарение на интеркултурните вечери и слободното време што им овозможи да го истражат Рим, учесниците можеа да откријат повеќе за земјите што малку порано ги познаваа. На тој начин проектот помогна и во зајакнувањето на врските меѓу луѓето од различни земји. Беше многу убаво искуство и секој учесник донесе дома нешто посебно од обуката.

More from ВестиMore posts in Вести »