Press "Enter" to skip to content

Културен и информативен центар – Битола го објави конкурсот за песни на “Ех таа серенада“ 2024

Културен и информативен центар – Битола објавува конкурс, со траење од 01.03.2024 до 15.04.2024, за 16 нови композиции за потребите на второто издание на фестивалот на битолската серенада“Ех таа серенада“ 2024.

Композициите треба де се во согласност со досегашните принципи на компонирање на музика и пишување на текстови во корелација со староградската музика, со потенцирање на битолската серенада како основен уметнички израз. Сите варијации и иновации на оваа тема се добредојдени за збогатување на квалитетот на оваа музичка форма.

Музичките дела ги очекуваме како демо снимка во mp3 формат, аплициран текст, и/или нотен запис на мелодиската линија со запишани акорди на нашата електронска адреса serenadakicbt@gmail.com

За изборот на композициите неприкосновено право при селектирањето и изборот на делата има комисијата назначена од КИЦ Битола.

Избраните музички дела ќе бидат хонорирани со 12.000 денари за текст, 12.000 денари за музика и 12.000 денари аранжман.

Изведувачите ќе добијат хонорар од 5.000 денари.

Во корист на квалитетот на фестивалот, организаторот има право да нарача одреден број композиции кај докажани автори, и ја задржува целосната контрола врз аранжманите, поради тоа што музичкиот настан ќе се изведува во живо со оркестар, со професионални музичари кои имаат искуство и знаење да одговорат на предизвикот.

Фестивалот “Ех таа серенада“ 2024 ќе се одржи во Офицерски дом – Битола (плато) на 11/07.2024.

Резултатите од конкурсот ќе бидат објавени најдоцна до 15.05.2024.

More from ВестиMore posts in Вести »
More from КултураMore posts in Култура »