Press "Enter" to skip to content

Еразмус+ инфоцентарот ќе придонесе за обезбедување подобра иднина за младите по европски стандарди

Министерката за култура, Бисера Костадиновска-Стојчевска, и првиот заменик- претседател на Владата на РСМ, Бојан Маричиќ, денеска го посетија новоотворениот инфоцентар „Еразмус+“ во Битола.

 „Младите остануваат во фокусот на агендата на Министерството за култура. Само така ќе покажеме цврст став за нашиот пат кон европското семејство и ќе вклучиме повеќе теми кои се од особено значење, а тоа се културата, образованието, иновациите“, потенцираше  Костадиновска-Стојчевска во изјавата за медиумите по посетата на инфоцентарот.

„Младите со својот глас и активизам“, рече министерката за култура, „станаа наш сојузник во градењето на државата и создавањето можности и затоа вложувањето во нивното знаење е нашиот гарант за креирање можности во нашата држава.“

Таа додаде дека Министерството за култура во изминатиот период покажа дека поддржува и креира политики што овозможуваат младите да имаат подобар живот, квалитетно образование и можности за мобилност.

„Министерството за култура континуирано им помага на младите да се зајакнат во креирањето на европските проекти и активно да учествуваат во програмата Креативна Европа на Европската Унија, како една од најважните алатки за поддршка на европската културна соработка изразена преку културна промоција на вредностите и различностите“, рече министерката за култура.

Костадиновска-Стојчевска изрази задоволство што младите во Битола имаат место каде што ќе дискутираат и ќе споделуваат заеднички вредности поврзани со европската иднина бидејќи станува збор за една од најфлексибилните програми на Европската Унија.

Инфоцентарот „Еразмус+“ во Битола е наменет за сите млади, но и генерално за сите што сакаат да се информираат за програмите или мрежите со кои раководи Националната агенција за европски образовни програми и мобилност.

More from ВестиMore posts in Вести »