Press "Enter" to skip to content

Изложба на фотографии по повод 80 години од завршувањето на Втората светска војна во Горната гимназија во Битола (фотогалерија)

Денес во дворот на гимназијата “Јосип Броз Тито“ во Битола беше отворена изложбата посветена на 80 години од завршувањето на Втората светска војна во Франција и Македонија, а ја подготвија шеесетина ученици од Македонија и Франција заедно со нивните ментори.Покрај изложбата на седумдневната размена, учениците развиваат интеркултурни компетенции за меѓусебно разбирање, толеранција, прифаќање на различностите во европските култури и градење на мостови на пријателства кои траат.На отворањето на изложбата директорката на Гимназијата, Лидија Споа рече:-Во изминатата недела, гости на гимназијата беа учениците од средното училиште „Тома Песке“ од градот Кутонс од Франција. Покрај нивното дружење, претставувањето на културата, историјата и традицијата на Битола и нашата земја, учениците заедно со своите професори изработија изложба „Нормандија – Македонија“, сеќавање на ослободувањето преку фортографии“. Шеесеттина ученици од двете гимназии, во изминатите неколку месеци, истражуваа на горенаведената тема и изработија изложба со која беа одбележани настаните во Франција и Македонија во текот на Втората светска војна, со што се одбележа еден голем јубилеј, 80 години од истоварувањето на Нормандија и ослободувањето на Франција и 80 години од Првото заседание на АСНОМ, формирањето на Македонската држава и секако и ослободувањето на Македонија.Гимназијата „Јосип Броз –Тито“ од Битола има плодна соработка и размени со повеќе училишта од неколку европски држави, но најдолга е соработката со училиштата од Нормандија – Франција.Како и досега овие во изминатите 15 години, средношколските размени се поврзани со активности кои заеднички ги поврзуваат учениците од двете училишта, а најчесто се поврзани со зачувување на сеќавањата од воените години од Првата светска војна.Во изминатите 15 години беа остварени повеќе размени на средношколци и околу 500 ученици од двете страни беа дел од овие размени.Гимназијата “Јосип Броз Тито“ деновиве остварува и размена на ученици со Италија, а од двете училишта се надеват на успешна и плодна соработка во иднина.

Текст и фото: Дамијана Ристевска

More from ВестиMore posts in Вести »