Press "Enter" to skip to content

Совети од нутриционист: зошто е препорачливо да конзумираме јајца

Јајцата се дел од ихраната на човекот на повеќе начини, а за тоа дали се штетни или корисни за човекот има голем број на дилеми. Ќе се обидеме преку некои факти за јајцата да појасниме некои работи.

Јајца од кокошки се многу корисни за ншсето здравје, содржат холин и се важен извор на протеини. Холинот има битна улога на развојот на мозокот и негова функција, тој е многу вазен за бремени жени и помага за развојот на фетусот.

Две големи јајца содржат 252 милиграма холин, тоа е речиси половина од дневата потреба на холин.Сите знаеме дека јајцето се состои од белка и жолчка. Белката на јајцето се состои од 85 % вода, 10 до 12 % белковини и само 1% јагленихидрати, масти и минерали. Што се однесува до жолчката, половина од составот е вода, 1/3 од неа припаѓа на мастите, а 10% до 12 % се белковини, има витамин А, Д и Е. За разлика од белката во жолчката има холестерол.

Јајцата се важен извор на протеин кои е многу битен за создавање и обновување на клетките во организмот, а протеините се битни за градба на мускулатура, кожата, косата, органите, како и на антителата и хормоните.

Хемиски состав на јајцето се разликува во зависност од годишното време. На пример витаминиот А е многу по застапен во летото во жолчката од колку во други годишни времиња.

Јајца се идеални и за одредени диети, едно јајце во просек има до 88 калории, 5 до 7 грама протеин, што представува иделна форма на диетална исхрана.

Исто така предност на јајцето што може да се најде на трпеза преку цела година, и економски е достапно секому.