Press "Enter" to skip to content

Доделени наградите за литературниот конкурс „Чист воздух за сите“

На литературната средба и средбата на оратори, се одржа во салата за промоции при НУУБ „Св. Климент Охридски“ по распишаниот конкурс на тема „Чист воздух за сите“, во организација на ОУ „Св. Климент Охридски“ – Битола во соработка со НУУБ „Св. Климент Охридски“ по повод одбележувањето на Месецот на екологијата,

По објавениот конкурс за поезија, од учесници од основните училишта од општина Битола беа  пристигнати над 30 литературни творби на тема „Чист воздух за сите“. Потоа комисијата ги разгледаа сите творби и ги  додели наградите за:Во категоријата учесници од  основните училишта од 4-5 одделение

-првата награда и припадна на Андреа Николовска – 5 одделние од ОУ „Еплида Караманди“ – Битола, ментор Јасмина Танчевска,

-две втори награди им припаднаа на Наталија Рокановска, 5 одделение ОУ „Св. Кирил и Методиј“ с. Логоварди – Битола, ментор Жаклина Веловска и Сандра Белевска, 4 одделени  од ОУ „Св.Климент Охридски“ – Битола, ментор Љубица Ширановиќ,

-трета награда и припадна на ученичката Маријана Велеска, 4 одделение од  ОУ „Коле Канински“ – Битола, ментор Ирена Богданоска.

Исто така за успешни творби беа наградени Лела Стојановска, 5 одделние од ОУ „Св.Климент Охридски“ – Битола, ментор  Јасна Ј. Гулевски и Стефан Ќебаковски, 5 одделение од ОУ „Св.Кирил и Методиј“ – с. Логоварди – Битола, ментор Жаклина Веловска.

Во категоријата на ученици од 6-9 одделние

-првата награда и припадна на Христина Костовска, 9 одделение од ОУ “Стив Наумов“ – Битола, ментор Христина Мијалчева

-две втори награди и тоа за Ѓеоргина Христовска, 7 одделние од ОУ “Даме Груев“  Битола, ментор Билјана Герас и Зорица Симјановска, 8 одделение од ОУ „Стив Наумов“ – Битола, ментор Ана Динковска – Божиновска

-две трети награда им припаднаа на учениците Ева Јанкулоска, 8 одделение од ОУ „Стив Наумов“ – Битола, ментор Магдалена Сајковаи Антониа Цветановска, 6 одделение при ОУ „Гоце Делчев“ – Битола, ментор Емилија Прчкова.Исто така за учество на средбата на оратори пријавени беа 7 оратори со текстови на тема „Чист воздух за сите“, од кои најдобрите беа наградени со дипломи и награди во книги и беа доделени:

-прва награда и припадна на Теодора Јовчевска, 7 одделение при ОУ „Св.Климент Охридски“ – Битола, ментор Маргарита Поповска

-втора награда – Андреја Ристевска, 8 одделение при ОУ „Стив Наумов“ – Битола, ментор Магдалена Сајкова и

-третата награда отиде во рацете на ученичката Ана Долевска, 8 одделение при ОУ „Д-р Трифун Пановски“ – Битола, ментор Робертина Герасовска  Петровска.

Ф.Б. Аземовска

More from КултураMore posts in Култура »

Be First to Comment

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *