Press "Enter" to skip to content

И битолчани го слават верскиот празник посветен на Пресвета Богородица

Денес, како и синоќа битолчани го слават големиот верски празник, Успение на Пресвета Богородица – Празник на мајката на животот, а голем број беа во битолската црква која го носи нејзиното име, а се наоѓа во центарот на Битола.

Денес бидејќи е неработен ден се очекува уште повеќе битолчани да го посетат овој храм на Македонската православна црква, да се помолат за здравје и простување на гревовите и да запалат свеќа.

Во црквата “Св. Богородица“ се наоѓа иконата на оваа светица, која по многу години повторно се врати во црквата, откако беше украдена пред многу години.

More from БитолаMore posts in Битола »