Press "Enter" to skip to content

“Вистинска парада на гордоста” во Битола, по Широк Сокак, по втор пат (фото)

„Вистинска парада на гордоста” по втор па се одржа денес низ Широк Сокак во Битола, почнувајќи од плоштадот “Магнолија“, како рече офоцијалниоторганизар, како и првиот пат без некоја организација, туку по самоиницијативно преку социјалните мрежи, а секој кој е тука може да биде и организатор и гостин.Пред битолчани се обрати Игор Петковски, кој како рече, како организатор се јавува без да има зад себе некое здружение, туку се води од неговите убедувања, пред се верски, односно православни, и се зафатил да биде организатор.– Ова е “Вистинска парада на гордоста” со која може да се зачуваат традиционалните вредности, дом, семејтво, брак, деца, мајка и татко…, а сето тоа ни гарантира сигурна иднина. Бракот е институција која треба да се негува, а не сакаме тоа да се редефинира. Сакаме бракот да си остнане каков што е, да нема родител 1 и родител 2, а за геј парадите додаде:-Нашите барање се да не финансираат геј паради од државниот буџет, зашто налголемиот дел од народот, православен и од сругите верски заедници не го одобрува тоа. Ние сме за морални вредности, за традиција, семејство и најважното сигурна и загарантирана иднина.