Press "Enter" to skip to content

Деновиве пред 10 години: голем коледарски оган запален на плоштадот “Гоце Делчев“ (фото)

-И оваа година 2023 битолчани останаа доследни на традицијата палење коледарски оган, а пред 10 години во 2013 година, пред да се запалат коледарските огнови низ маалаа низ Битола се запали коледарски оган на плоштадот “Гоце Делчев“ во Битола, започна со своите сеќавања Димче Миновски, хроничар на Битола и доајен на битолското новинарство.Големиот коледарски оган, симболот на божјата светлина, беше запален организирано, а околу огнот имаше голем број битолчани, со што се најави Христовото раѓање, настанот беше организира од локалната самоуправа и градоначалникот Владимир Талески.Многубројните граѓани, со песни, чашка ракија и вино, колбаси и топло гравче се топлеа покрај големиот коледарски оган.Целата манифестација беше збогатена со богата музичка програма, се со цел заеднички се дружат, забавуваат.Општина Битола обезбеди дрва што бесплатно им ги подели на верниците кои ги палеа коледарските огнови по убаните заедници, но дрва без поделени и на дел од социјално загрозените семејства.