Press "Enter" to skip to content

Претставници на “Сумнал“ ги презентираа резултатите од прашалникот од проектот “ДИРА“ во Ниш

Преставници од здружението за развој на ромската заедница „Сумнал“ присуствуваа на состанок во Ниш – Србија, во рамки на проектот „Дигитална инклузија на возрасни Роми: Стекнување на знаења и вештини за користење на еУслуги/Digital Inclusion for Roma Adults: Gaining Knowledge and Skills in eServices – DIRA“.На состанокот учестуваа партнерските организации од Финска, Македонија, Италија и Србија. За време на состанокот се презентираа резултатите од општиот прашалник за сите земји учеснички како и националните прашалници за секоја земја учесник, кои имаа за цел да ги истражат потребите и состојбата на Ромските заедници во областа на дигиталните знаења и вештини.Професорите од Факултетот за информатички и комуникациски технологии – Битола, проф. д-р Никола Рендевски, проф. д-р Андријана Боцевска и проф. д-р Моника Марковска ја образложија плаформата за учење ДИРА, по што следуваше дискусија за тоа што треба да содржи според резултатите добиени од прашалниците. Проектот е кофинансиран од Европската унија преку Еразмус + програмата, а го координира финската фондација Деаконес.

More from ВестиMore posts in Вести »