Press "Enter" to skip to content

Вечерва во Битола ревијално куглање заедно со лицата со Даунов синдром (фотогалерија)

Вечерва во кугланата на кугларскиот клуб Пелистер од Битола се одржа несекојдневен ревијален “натпревар“ во кој куглаа лица со Даунов синдром, а настанот се одржа по повод 21 март, Меѓународниот ден на лицата со Даунов синдром.Во кугланата беа лица од и од Струга кои дојдоа организирано од здружението “Порака Нова“, а куглаат заедно со кугларките на Пелистер Пин, со учениците од ОУ “Коле Канински“ од Битола и студенти од Славјанскиот Универзитет од Битола. На куглањето беше градоначалникот на Битола – Тони Коњановски, неговиот заменик Бојан Бојковски, советници и други.Присутните ги поздрави Игор Михајловски, кој како рече вечерва имаше двојна функција, како тренер на кугларките на Пелистер Пин и како раководител на Славјанскиот Институт, а најдобра титула му е тоа што е дел од организацијата на овој настан.-Посебно ми е драго бидејќи кугланата е полна со луѓе кои за прв пат се тука во овој објект, а сите заедно ќе го одбележиме денот на лицата со Даунов синдром. Сето ова се одржува на иницијатива на ОУ “Коле Канински“, а потоа се приклучија Славјанскиот Институт и “Порака Нова“ од Струга, кои ни се гости кои специјално дојдоа во Битола.Директорката на ОУ “Коле Канински“, Дијана Христовска, рече дека овој настан во замислувале да биде поскромен, сега е голем настан.-Иницијативата заедно со Игор се покажа добра и дека можеме и во тоа успеавме на ваков единствен начин да дадеме поддршка на лицата со Даунов синдром, секако со поддршка на градоначалникот кој ја прифати оваа идеја и тој вечерва е со нас. Ова што сега го правиме вечерва не настан за нив туку за сите нас, да покажеме дека ние сме постојано со нив, а ние како училиште сме десетина години со нов, како инклузиво училиште.Горица Поповска професорка од Славјански Универзитет заедно со студентите од Славјански Институт беше дел од настанот и рече:-Овој настан е дел од настаните со кои се подигнува јавната свест за подобрување на квалитетот на живот на лицата со попреченост. Ми е чест што заедно со дел од студентите сме дел од одбележувањето на овој ден, ден кој повикува сите нас не само денес, туку и во однина да организираме настани да подигнеме свеста кон лицата со попреченост, бидејќи заедно можеме да постигнеме многу.Ана од “Порака Нова“ кои имаат од неодамна канцеларија и во Битола рече дека имаат соработка со сите здруженија кои работат со вакви лица, за што им заблагодарувам, а Игор од Радожда рече дека сеите треба да бидат заедно и да си помагаат и ги поздрави сите.Градоначалникот на Битола, Тони Коњановски поздравувајќи ги сите присутни рече.-Сакам да му се заблагодарам на Игор од Радожда и дека при првата моја посета на неговото родно место ќе се видиме. Јас како градоначалник, а посебно како лекар чуствуваме поголема одговорност кон овие лица. Тешко е да се каже нешто повече освен дека сите заедно се потрудивме нешто да направиме поразлично од другите, а ние сме оригинални бидејќи никој не го прави на ваков начин. Сакаме да биде ова традиција, да потрудиме на сите овие деца и лица да им го направиме пристапот кон инстритуциите полесен, а животот колку можеме поквалитетен, на начини кои ние сите заедно ќе ги пронајдеме.

Фото: Дамијана Ристевска

More from ВестиMore posts in Вести »