Press "Enter" to skip to content

Панихида и цвеќе на паметникот на Гоце Делчев во Рокдаел, Сиднеј (фото)

По повод 120 годишнината од прераната смрт на Гоце Делчев во фоаето на
Културно образовниот центар “Илинден“ веднаш до црквата “Св. Петка“ како секоја
година така и оваа беше одржана панихида и поклонение пред паметникот на Гоце
Делчев.Токму на денот на погибијата парохискиот свештеник, отец Владо Недески одржа панихида а потоа имаше и свое обраќање за животот и делото на Делчев.Букет свежо цвеќе положи претседателот на МПЦ “Св. Петка“, Борис Димчевски, а венец
поставија Спасија Огненовска и Летка Димовска во име на пензионерското друштво.Покрај свештеникот свое обраќање имаше и Кире Циревски кој меѓу другото рече:-Историјата на македонскиот народ е исполнета со многу бунтови, востанија, со народно-ослободителни движења и непокор, чии носители се многу бројните знајни и незнајни борци, револуционери, преродбеници, патриоти. Во македонската историска ризница покрај многуте скапоцености и достигања ги имаме Карпошовото, Разловачкото, Кресненското и Илинденското востание. Ја имаме и Народно ослободителната борба. Тоа се историски дострели кои и со јазикот на непобитните аргументи јасно укажуваат дека Македонија е
држава со длабоки и богато разгранети корени.

Меѓу плејадата на оние кои ги положија своите животи на олтарот на слободата за својата македонска земја е и идеологот, организаторот и предводникот на македонското национално ослободително движење Гоце Делчев. Токму денеска се навршуваат 120 години од неговата смрт, а ние се собравме да му одадеме должно признание и се поклониме пред ликот на големиот син на Македонија. Гоце Делчев се појави на Македонската историска сцена токму во времето кога беа на лице сите општествено економски и политички претпоставки за појава и развиток на македонското национално ослободително движење. Како рожба на својата епоха, тој како и другите протагонисти на македонското револуционерно движење успеа да проникне во желбите и стремежите на македонските поробени маси, да стане нивни вистински изразител и двигател. Живееше Гоце Делчев се на се само триесет и една година (1872 – 1903). На Македонското револуционерно поприште помалку од една деценија (1894 – 1903). За историјата тој краток период чини само миг, но Гоце Делчев оставил со својата дејност во македонското ослободително движење неизбришлива трага во историјата на Македонскиот народ.

More from ДијаспораMore posts in Дијаспора »