Press "Enter" to skip to content

По повод 100 години Шарена Чешма на Баиро во Битола, баирчани целосно ја реконструираа (фотогалерија)

Ретки се објектите во Битола за кои може да се каже дека постојат 100 години и се функција на битолчани, а еден таков е Шарена Чешма која се наоѓа на Баирот во Битола.Оваа чешма, и уште неколку, беа во функција се додека на Баирот не беше поставена водоводната мрежа, а покрај жителите на Баирот, нема битолчанец – намерник, кој тука не се напил вода и на ја угасил жетта.Деновиве баирчани кои живеат во овој дел на Баирот оваа чешма целосно ја реконструираа, Зоран Илиевски еден од организаторите на оваа акција вели:-Оваа чешма е дел од историјата на Баирот и на Битола, а тоа се гледа и по тоа што на чешмата во бетонот е запишана годината на изградба, 1923 година. Јас заедно со Томе Апостоловски, Аце Георгиевски, Иле Тантуљо и Панде Стојчевски ја започнавме акцијата да го поправиме камениот ѕид нас чешмата, околу Шарена Чешма и самата чешма. Секако и други комшии се приклучија, “кладоа рака“ што се вели, и сега имаме едно катче со кое можеме да се гордееме и да им раскажуваме на нашите потомци дека и ние сме дел од зачувувањето на оваа чешма, која трае 100 години, за која некои велат дека е споменик на Баирот.Сега се поставени и нови клупи, поправени се искршените делови, нова водоводна инсталација, поправен е камениот ѕид кој некој несовесен возач го размрда, или накратко баирчани имаа катче каде ќе се одморат, ќе се поприкажуваат.

С. Ристевски

More from БитолаMore posts in Битола »