Press "Enter" to skip to content

Едукативно предавање со д-р Весна Шикловска во организација на Ротари Клуб Битола Широк Сокак

Редовен преглед на дојки? Кога и зошто? Клучот е во навремена превенција и рана детекција! Бидејќи клучот лежи во превенцијата, редовниот самопреглед на градите може да биде важен начин рано да се открие ракот на дојката, кога е поверојатно дека ќе биде третиран успешно и следствено, прогнозата за преживување ќе биде подобра. Иако со ниту еден тест не може да се открие ракот на дојка рано, се верува дека извршувањето на самостоен преглед на градите, во комбинација со други скрининг методи може да ги зголеми шансите за негово рано откривање.

Клучот е во навремената превенција и раната детекција!

Редовен самопреглед на градите, или редовно испитување на вашите гради, може да биде важен начин рано да се детектира ракот на дојка, кога е поголема веројатноста дека ќе се третира успешно. Иако ниту еден тест не може да открие рак на дојка рано, извршувањето на самостоен преглед на градите во комбинација со други скрининг методи може само да ги зголеми шансите за рано откривање. Токму поради тоа, самопрегледот на вашите гради е корисна и важна алатка за скрининг, особено кога се користи во комбинација со редовни физички прегледи од страна на лекар, мамографија, а во некои случаи и ултразвук и / или МРИ. Секој од овие скрининг алатки работи на поинаков начин и има предности и слабости. Прегледот е лесен, кој можете да го практикувате редовно и на било која возраст. Препорачуваме сите жени рутински да извршуваат самостојни испитувања на градите како дел од нивната целосна стратегија за скрининг на ракот на дојка.Златни правила за самопреглед во 5 чекори:

Чекор 1:

Започнете со гледање на вашите гради во огледалото со рамената и рацете на колковите.

Еве на што треба да обрнете особено внимание: Дали вашите гради се во нивната вообичаена големина, форма и боја; Дали градите се подеднакво обликувани, без видливи нарушувања или оток; Доколку забележите некоја од следните промени, доведете ги до вашиот лекар: Испакнување на кожата; Брадавица која ја променила положбата или инвентирана (превртена) брадавица (туркана навнатре, наместо да се држи надвор); Црвенило, болка, осип или отекување.

Чекор 2:

Сега, кренете ги ги рацете и барајте ги истите промени.

Чекор 3:

Додека сте пред огледало, побарајте знаци на течност што излегуваат од една или двете брадавици (ова може да биде водени, млечни или жолти течности или појава на крв).Чекор 4:

Потоа, напипајте ги градите додека лежите, користејќи ја десната рака за да ја прегледате левата града, а потоа левата рака да ја прегледате десната града. Користете цврст, мазен допир со првите неколку прсти на вашата рака, држејќи ги прстите рамно и заедно. Додека ја прегледувате целата града, користете кружни движења. Можете да започнете со брадавицата, движејќи се во поголеми и поголеми кругови додека не стигнете до надворешниот раб на дојката. Можете исто така да ги движите прстите нагоре и надолу вертикално, во редови, како да косете тревник. Се чини дека овој пристап најдобро функционира за повеќето жени. Бидете сигурни дека ќе го почувствувате целото ткиво од предната страна до задниот дел од вашите гради: за кожата и ткивото само под, користете слаб притисок; користете среден притисок за ткиво во средината на градите; користете цврст притисок за длабокото ткиво во задниот дел.

Чекор 5:

Конечно, прегледајте ги градите додека стоите или седите. Многу жени сметаат дека најлесниот начин да ги прегледаат своите гради е кога нивната кожа е влажна, така што тие сакаат да го направат овој чекор по туш. Прегледајте ја целата ваша града, користејќи ги истите движења на рацете опишани во чекор 4.Повеќето жени имаат некои грутки или грутчести области во нивните гради цело време, а повеќето грутки се покажале бенигни. Постојат голем број на можни причини за не-канцерогени грутки на градите, вклучувајќи нормални хормонални промени, бенигна состојба на градите или скорешна повреда.

Доколку забележите било каква грутка или грутчеста област во вашите гради за време на самопрегледот, задолжително консултирајте се со вашиот лекар. Вашиот доктор ќе ви даде објаснување за причината за појава на таа грутка или друга промена на градите и, доколку е потребно, соодветен план за понатамошно следење или лекување.

More from ВестиMore posts in Вести »