Press "Enter" to skip to content

Ремзи Медик носител листата за кандидати за пратеници, на партијата на Ромите “АВАЈА“, во 5. изборна единица

Македонската политичка сцена е побогата за уште една партија на Ромите  “АВАЈА“. Нејзин претседател е Акиф Кариман, додека за генерален секретар е избран Елвис Мемети. Новата партија е формирана како резултат на верување и одлучност да се покаже дека во политиката има простор за добри и чесни личности, а ќе има своја листи за кандидати за пратеници и во 5. изборна единица, каде спаѓа и Битола.

Носител на листата за кандидати за пратеници во ИЕ5 е битолчанецот Ремзи Медик од Битола , еден од основачите на НВО “Баирска Светлина“, дел од проектот на МТСП Ромски информативни центри, а во 2017 година заедно со Европскиот центар за правата на Ромите покренаа неколку судски постапки по однос на дискриминација врз Ромите, и ја имаат првата позитивна преседува по основ дискриминација по вера, раса и боја. 

На листа на кандидати на “Аваја“ во 5. изборна единица сите кандидати се од Битола.

Листа на кандидати за пратеници во 5. избирна единица.

1.Ремзи Медик – носител

2. Аркан Џеладиновски

3. Узурџан Маликовска.

4. Муамед Маликовски

5. Рамон Казимов

6. Џесика Велиова

7. Сердар Маликовски

8. Омер Ајрединов

9. Селвета Медиќ

10. Медије Медиќ

11. Роберт Велиов

12. Зафир Османовски

13. Шазије Медиќ

14. Реџаил Муса

15. Себастијан Османовски

16. Рахиле Велиова

17. Сенад Давутовски

18. Аријана Давутовска

19. Селвијана Веселиновска

20. Менан Османовски

More from ВестиMore posts in Вести »