Press "Enter" to skip to content

Ромскиот здравствен образовен центар со предавања за женското здравје

Здравствениот локален акциски план за Роми, усвоен од Општина Битола, а по повод 4 февруари – Светскиот ден на ракот, се одржа предавање на тема “Информирај се колку е битно женското здравје“ кое го одржа специјалистот гинеколог и акушер, д-р Михајло Вангелов, кој по предавањето стрпливо одговараше на прашањата на присутните.Во позитивна, опуштена и пријателска атмосфера заедно со присутните разговараше на повеќе теми поврзани со женското здравје, а со цел превенција од рак на женските органи. Докторот повеќепати ја нагласи потребата од редовна посета на гинеколог, односно еднаш годишно.Вангелов зборуваше на повеќе теми кога за првпат треба да се посети гинеколог, важноста на матичниот гинеколог и бесплатните услуги кои следуваат со тоа, ризици од добивање на рак на дојка, матка, грло на матка и јајници, начин на ширење и превенција на истите, важноста на улогата на мајките во подготвување на своите ќерки за менструалниот циклус, следењето на циклусот и правилната хигиена за време на циклусот, вистините и митовите околу толкувањето на невиноста кај девојките поврзани со различните типови на химен, како  и за достапните контрацептивни средства и начинот на употреба.Присутните отворија и дополнителни теми и дискусии со нивните прашања, како што се полицистичните јајници, причини за разни физички и ментални нарушувања кај бебињата псоле пораѓајот, постпородилната депресија, појавата на апцеси заедно со начинот на третирање и слични теми.На крајот, за присутните се организираше и лотарија преку која 3 наши кориснички си освоија награди.

More from ВестиMore posts in Вести »